keltska noc - logo
Logo festivalu Keltská noc (www.keltska-noc.cz)

Dva dny plné keltské hudby, ukázek tanců, bojů a fire show můžete prožít již na konci tohoto týdne. Kulturní dům Duha a autokemp "Žralok" pořádají pod záštitou irského velvyslance v Praze 27. a 28. července 2007 již 6. ročník mezinárodního hudebního festivalu "Keltská noc 2007". Tento festival se bude konat ve městě Plumlov u Prostějova v areálu autokempu "Žralok", v blízkosti Plumlovské přehrady a přímo pod Plumlovským zámkem. Vystupovat budou interpreti jak z České republiky, tak i ze Slovenska, Irska, Dánska a Francie.

Festival bude provázet bohatý společenský a kulturní program. "Bude postaráno i o chutnou krmi a dostatek kvalitního moku všech kategorií," slibují pořadatelé. Navíc, letos poprvé bude připravena živá velkoplošná projekce. K dispozici bude i stánek, ve kterém si budou návštěvníci moci zakoupit například trička, čepice či CD nosiče jednotlivých interpretů.

V pátek vystoupí české kapely Happy to Meet a Dolmen, slovenská skupina Irish Rose, která se se svým pojetím tradiční irské hudby řadí k absolutní špičce, francouzská kapela Bran, irské tance z Olomouce Fiach bán, Tom Somr (Irish Morning) a dánská kapela Flax In Bloom. Na závěr pátečního programu předvede své umění s ohněm, gotickými meči, hořícími pochodněmi a prapory Akáda&Meče blesky.

Na sobotu jsou přichystány kapely Chodská vlna, Scotich living history, High Time, Marw a Dick O'Brass, pražský taneční soubor Coiscéim, který se věnuje tradičnímu tanci i u nás málo známému irskému stepu, francouzsko-česká kapela Gwalarn a irská kapela Sliotar, která přijede na Keltskou noc už popáté. Zpestřením festivalu bude seminář keltské čarodějky Eriky Bábkové a na závěr nebude chybět opět půlnoční fire show.

David Somr, programový ředitel, aktivní muzikant a milovník keltství, k letošnímu ročníku uvedl: "Začátky byly spontánní. První ročník byl spíše zkušební, uspořádali jsme ho v Olomouci na Pevnůstce a pozvali kamarády z irské kapely z Dánska. Další ročníky už probíhaly s daleko větší publicitou, loňský pátý ročník už navštívilo několik tisíc lidí. Snažím se udělat program pestrý, zařazuji do něj kapely tak, aby divák nemohl mít pocit, že jsou všechny stejné."

Navíc, den před festivalem "Keltská noc 2007" (tj. 26. července 2007) se na stejném místě uskuteční 7. ročník festivalu "Prostějovské rezonance". Těšit se můžete na Mukačevo All Stars Band z Prostějova, Domino z Olomouce, folkovou kapelu Epy de Mye z Jihlavy, jazz-swingovou kapelu Šůtrs z Přerova, folk-jazzovou kapelu Žamboši ze Vsetína, Mothers Follow Chairs z Přerova a na závěr vystoupí folková kapela Žalman a spol.

Zdroje: www.keltska-noc.cz, http://zpravodajstvi.olomouc.cz