Kulajda podle chytré horákyně, Staročeské recepty
Pravá, staročeská kulajda podle chytré horákyně.(Zdenka Danková/Velká Epocha)

Na hustou polévku, nazývanou kulajda, koluje mezi národem několikero receptů, které jsou mírně rozličné. Pro tentokrát přinášíme osvědčený recept z Vysočiny.

Potřebujeme:

  • hrst hub - nejlépe čerstvých a úplně nejlépe lišek, protože do světlé polévky patří světlé houby; v nouzi je možné nahradit i houbami sušenými
  • 4 - 5 oloupaných brambor nakrájených na kostky, ale mohou to být i čtvrtky, jak je v Horácku zvykem 2 - 3 vejce natvrdo uvařená
  • 1 - 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • bobkový list
  • nové koření
  • kmín
  • smetana ke šlehání
  • ocet
  • hrst ječných krup té největší velikosti

 

Příprava:

V 1,25 litru osolené vody vaříme kroupy a houby s kořením. Asi po 20 minutách přidáme nakrájené brambory. Než se brambory uvaří, připravíme si "závrtek" z mouky a vody, dobře rozkvedlaný. Před dovařením polévky vlijeme "závrtek" a povaříme do hladka. Nakonec přidáme smetanu a nasekaná vejce. Je možné přidat i kopr, ale některé kuchařky namítají, že s koprem by to byla už jiná polévka - koprovka. Octem dochutíme opatrně, abychom polévku nepřekyselili. Labužníci si mohou přisypat špetku bílého pepře.

A nyní zbývá jen popřát vám dobrou chuť od chytré horákyně.

 

Podobné recepty:

Zelňačka

Polévka z droždí

Lahodná polévka s pórkem, brambory a cibulí

VŠECHNY RECEPTY