
Vyhlášená mrkvancová pouť v Polné už letos proběhla. Přesto: pojďme se poohlédnout po tradiční receptuře na vzácnou místní lahůdku a zvědavým čtenářům vypovědět, jaké že ty mrkvance vlastně jsou.
Vypráví se, že kolem městečka Polná se kdysi na polích urodilo velké množství mrkve a hospodyňky dostaly nápad, jak tuto zeleninu dobře zužitkovat. Tak vznikly kynuté buchtičky plněné ochucenou mrkví.
Během pouti, která bývá každou druhou neděli v září neboli na svátek sv. Liguriáše, bývá Polná vyzdobená svazečky mrkve, které spatříte na domovních dveřích a průčelích domů. Nechybí všudypřítomná vůně sladkých buchtiček, plněných touto neobvyklou zeleninovou nádivkou.
Buchtičky patří nejenom k pouti, ale také k horáckému prostému jídlu. Moje matka na mrkvance zadělávala i v průběhu roku, aby své rodině poskytla jednoduchý, ale vydatný oběd. K obědu byla polévka bramboračka a jako druhé jídlo – mrkvance. Jako děti jsme je milovaly ještě horké. Když vychladly, tak to už jaksi nebylo ono.
Teď můžete sami vyzkoušet, zda jsou lepší horké či studené.
Originální vysočinské mrkvance
Kynuté těsto:
- 1 kg mouky (smísíme hladkou a polohrubou)
- 20 dkg másla a 1 lžíce sádla
- 5 – 7 dkg pekařského droždí
- 20 dkg cukru
- 3 žloutků
- mléka podle potřeby
- špetky soli
- asi 50 rozemletých fenyklů (lze nahradit jiným kořením dle libosti)
Tradiční náplň:
- 1,5 kg mrkve
- 25 dkg cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- fenykl, anýz nebo pepř podle chuti (případně rum)
- mletý mák podle potřeby
Jemně nastrouhanou mrkev podusíme asi 10 minut na másle s cukrem a necháme vychladnout. Pokud obsahuje přebytečnou šťávu, můžeme ji odlít anebo ponechat a zahustit nádivku mletým mákem.
Po vykynutí tvoříme z těsta bochánky, které naplníme nádivkou a dobře uzavřeme. Klademe je na vymaštěný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby se nespekly. Omastíme je rozpuštěným máslem a vršky potřeme bílkem. Můžeme je sypat cukrem nebo i mákem.
Dávka vystačí na 50 mrkvanců.
V Polné se vypráví příběh o tom, jak byly mrkvance nabídnuty proslulému malíři Mikoláši Alšovi. Ten okatě pochyboval o jejich chuti, ale jen do chvíle, než ochutnal.
Vyzkoušejte také:
Bramborové placky s mákem (patenty)