mrkvance
Mrkvance. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Vyhlášená mrkvancová pouť v Polné už letos proběhla. Přesto: pojďme se poohlédnout po tradiční receptuře na vzácnou místní lahůdku a zvědavým čtenářům vypovědět, jaké že ty mrkvance vlastně jsou.

Vypráví se, že kolem městečka Polná se kdysi na polích urodilo velké množství mrkve a hospodyňky dostaly nápad, jak tuto zeleninu dobře zužitkovat. Tak vznikly kynuté buchtičky plněné ochucenou mrkví.

Během pouti, která bývá každou druhou neděli v září neboli na svátek sv. Liguriáše, bývá Polná vyzdobená svazečky mrkve, které spatříte na domovních dveřích a průčelích domů. Nechybí všudypřítomná vůně sladkých buchtiček, plněných touto neobvyklou zeleninovou nádivkou.

Buchtičky patří nejenom k pouti, ale také k horáckému prostému jídlu. Moje matka na mrkvance zadělávala i v průběhu roku, aby své rodině poskytla jednoduchý, ale vydatný oběd. K obědu byla polévka bramboračka a jako druhé jídlo – mrkvance. Jako děti jsme je milovaly ještě horké. Když vychladly, tak to už jaksi nebylo ono.

Teď můžete sami vyzkoušet, zda jsou lepší horké či studené.

Originální vysočinské mrkvance

Kynuté těsto:

  • 1 kg mouky (smísíme hladkou a polohrubou)
  • 20 dkg másla a 1 lžíce sádla
  • 5 – 7 dkg pekařského droždí
  • 20 dkg cukru
  • 3 žloutků
  • mléka podle potřeby
  • špetky soli
  • asi 50 rozemletých fenyklů (lze nahradit jiným kořením dle libosti)


Tradiční náplň:

  • 1,5 kg mrkve
  • 25 dkg cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • fenykl, anýz nebo pepř podle chuti (případně rum)
  • mletý mák podle potřeby

Jemně nastrouhanou mrkev podusíme asi 10 minut na másle s cukrem a necháme vychladnout. Pokud obsahuje přebytečnou šťávu, můžeme ji odlít anebo ponechat a zahustit nádivku mletým mákem.

Po vykynutí tvoříme z těsta bochánky, které naplníme nádivkou a dobře uzavřeme. Klademe je na vymaštěný plech v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby se nespekly. Omastíme je rozpuštěným máslem a vršky potřeme bílkem. Můžeme je sypat cukrem nebo i mákem.

Dávka vystačí na 50 mrkvanců.

V Polné se vypráví příběh o tom, jak byly mrkvance nabídnuty proslulému malíři Mikoláši Alšovi. Ten okatě pochyboval o jejich chuti, ale jen do chvíle, než ochutnal.

 

Vyzkoušejte také:

Bramborové placky s mákem (patenty)

Pravý pajerský koláč

Mrkvová polévka se zázvorem

Zázvorové koláčky ze špaldy

 

VŠECHNY RECEPTY