20090827_Hummus
Hummus bychom my Češi asi přirovnali k pomazánce. (Ondřej Horecký/ Velká Epocha)

Hummus (také psaný jako humus, hoummous apod.) pochází zřejmě z Arábie, ale dnes je velmi oblíbeným nejen tam, ale i ve Středomoří (Turecko, Řecko, Maroko).

Hummus bychom my Češi asi přirovnali k pomazánce, a i když je konzistencí stejný, jí se trochu jinak. Nenatírá se na chleba, ale nabírá se na kousky pity (arabského chleba) nebo jiného pečiva anebo pásky mrkve.

Recept je snadný, rychlý a výživný. Jen si musíte sehnat tahini, což je nezbytná ingredience a v podstatě je to pasta vyrobená ze sezamových semínek.

 

Čas přípravy: 10 min.

 

Co budete potřebovat:

(pro výrobu cca 250 g hummusu)

  • 1 plechovku (400 g) cizrny
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžíce olivového oleje
  • půl limetky (nebo menšího citrónu)
  • 1 stroužek rozdrceného česneku
  • sůl

Otevřete plechovku s cizrnou a odlijte tekutinu, ale trošku si nechte na zředění. Do větší misky nebo mixéru vysypejte cizrnu, přidejte olivový olej, tahini, trochu zbylé vody, česnek a řádnou špetku soli. Všechno rozmixujte (nebo rozdrťte vidličkou), dokud se nevytvoří pomazánka nebo pasta. Podle hustoty můžete přidat víc vody a podle chuti víc soli nebo citrónové šťávy.

Tak a je hotovo! Říkal jsem, že je to jednoduché. Před konzumací někdo radí polít humus olivovým olejem, ale záleží na vás. Já to nedělám. Nabírat si hummus můžete pitou, chlebem nebo jiným pečivem nebo proužky mrkve, přikusovat můžete salát, olivy, rajčata apod.

Přejeme dobrou chuť.

 

Tipy:

Cizrnu (angl. chickpeas) v plechovce dnes najdete už běžně ve spoustě obchodů. Pokud ji neseženete, můžete si koupit nevařenou, 150 g odsypat do hrnce, přes noc nechat namočit a pak vařit 2 hodiny, sesbírávajíc pěnu, která se občas vytvoří. Potom se voda slije (trošku si odložte na zředění) a dál už postupuje podle receptu.

Tahini se dá u nás koupit ve zdravých výživách. Údajně si ji můžete natírat i na chleba, ale protože sama o sobě chutná nevábně, nedávám této alternativě moc šancí na úspěch.

Můj humus (na fotce) je hrubější, protože jsem nepoužil mixér, ale vidličku a také není tak řídký. Pokud chcete řidší, prostě přidejte víc oleje a vody, popř. lžíci bílého jogurtu.

Hummus si můžete udělat pokaždé jinak tím, že si přidáte vaše oblíbené koření nebo ingredience. Kdo má rád ostré, přidá si chilli, jiný může přihodit drcený koriandr nebo kmín atd. Nebojte se trošku experimentovat.

 

Vyzkoušejte také:

Hummus s červenou řepou

Tzatziki

Tvarohová pomazánka s nivou

 

VŠECHNY  RECEPTY