Ilustr. foto: Manuel/Flickr.com
Ilustr. foto: Manuel/Flickr.com
Poctivým způsobem se k produkci potravin staví téměř cechovní eko-zemědělci, kteří své místo na trhu udržují převážně díky sympatiím lidí, kterým zaleží na zdravém způsobu života, a zohledňují i aspekty dopadu na přírodu při výrobě potravin a ohleduplné zacházení s hospodářskými zvířaty.

V ekologickém, informačním centru „Toulcův dvůr" v Praze měla tento víkend široká veřejnost možnost seznámit se s prací eko-zemědělců. Návštěvníci šestnáctého ročníku Biojarmarku si mohli zakoupit zeleninu, která byla vypěstovaná bez použití pesticidů či chemických hnojiv a která se na ně hezky usmívala z pultů. Ke koupi výrobci nabízeli například čerstvé a domácí kozí, kravské, či ovčí sýry a další mléčné produkty.

Být bio-zemědělcem je něco jako stát se členem cechu, ve kterém si vás ostatní cení pro vaši poctivost a důkladnost. Bio je rovněž zavedenou a uznávanou značkou - pokud na výrobku není půlkruh zelené barvy s tmavými pruhy "bio-zebra", patrně jste si nekoupili produkt ekologického zemědělství, ale jen předražené zboží. Značka Bio je punc kvality, za kterou se skrývají potravinové zkoušky a přísné kontroly. "Biozebra" označuje potraviny, které byly kontrolovány v České republice (tedy nikoliv nezbytně výhradně české biopotraviny), je to státní eko-značka, která zaručuje, že výrobek splňuje požadavky zákonů o ekologickém zemědělství.

16. ročník Biojarmarku v Praze: Bez chemie nám to chutná více. (LEA - Adéla Kantůrková)
16. ročník Biojarmarku v Praze: Bez chemie nám to chutná více. (LEA - Adéla Kantůrková)

Lenka Šuveriková, bývalá manažerka firmy Pro-Bio, nyní na mateřské dovolené se nám svěřila, jak se dostala k práci s bioprodukty. „V první řadě díky svému zájmu o zdravé stravování. Jsem přesvědčena o tom, že zdravé stravování má vliv na duševní stav člověka, potvrdit to mohu i díky své vlastní zkušenosti. Mám možnost to pozorovat i u svých blízkých."

Zeptali jsme se paní Šuverikové, jaký má podle ní Biojarmark v Čechách úspěch. ,,Je to již šestnáctý ročník a každý rok je tu více a více lidí, za což vděčíme také celkové osvětě, která nyní v České republice [o biopotravinách] probíhá."

Video poskytla nezávislá televizní stanice New Tang Dynasty (NTDTV)

Eko-zemědělci se také snaží produkovat potraviny, které jsou vhodné pro děti, což je trend, který rodiče v Čechách obecně podporují. O tom svědčí velký počet rodičů s dětmi, kteří se přišli na akci společně podívat. Vyrobit kvalitní biopotraviny podle zemědělců stojí mnohem větší úsilí, než potraviny z průmyslové výroby - tzv. konvenční potraviny. A tak je rostoucí trend Bia pro zemědělce odměnou za jejich úsilí o návrat k přírodě a pěstování potravin bez použití moderní chemie.

Zdroj: www.biospotrebitel.cz