
Protože čínská medicína je na Západě stále více populární, přináší zajímavé pohledy na zdraví člověka a dosahuje velmi zajímavých výsledků, vyhledali jsme jednu z lékařek čínské medicíny Annu Filimonovou a zeptali jsme se jí, jak se vyrovnat s podzimem a přicházející zimou, a co nám na to radí čínská medicína.
Jak by se, tedy podle čínské medicíny, měli lidé vypořádat s podzimem a přicházející zimou?
Podle teorie pěti prvků odpovídá každý hlavní tělesný orgán jednomu prvku (viz. tabulka). Zima nejhůře působí na prvek vody a vodě odpovídají ledviny, které jsou spojené s močovým měchýřem. Proto je podzim a zimní období největší zátěží právě pro ně.
Ledviny jsou nejdůležitějším orgánem v těle, protože ostatní orgány čerpají energii z ledvin. To znamená, že ledviny mají takzvanou základní energii. Když mají málo energie, budou slabší i ostatní orgány. Když ledviny v zimě reagují na chladné počasí, ovlivní to i ostatní orgány. To všechno nám napovídá, že v těchto obdobích potřebujeme ledviny podporovat.
Jak tedy můžeme na podzim a v zimě ledviny podpořit?
V čínské medicíně je možné využít přírodní preparáty, akupresuru a nebo akupunkturu. Ale je jasné, že každý člověk si tyto věci nemůže udělat sám a musí kvůli nim jít k doktorovi čínského lékařství. Co ale může udělat sám, je vybrat si nějaké vhodné jídlo, které bude činnost ledvin podporovat. Protože ledvinám podle čínského lékařství patří černá barva (viz. tabulka), jsou to tedy potraviny, které mají obvykle černou barvu.
Mezi taková jídla patří například: černý chléb, černé houby, kaštany, černý kaviár, švestky, černá ředkev, vlašské ořechy, a nebo granátová jablka.

Kromě jídla je ještě nějaká jiná možnost jak se vyrovnat s působením chladu?
Zima je spojená s chladnou energií jinu. V čínské medicíně je důležité v těle docílit rovnováhy mezi energií jinu a jangu. V zimě tedy potřebujete stále dodávat energii jangu, protože venku kolem nás je mnoho energie jin. Energie jang, to je teplo a světlo a tomu odpovídá podle čínské medicíny červená barva a prvek ohně. Takže se snažíme tělo zahřívat, jíst potraviny červené barvy, a ty které mají hodně energie jang.
Jangové potraviny jsou například: zázvor, skořice, hřebíček, maso – skopové a hovězí, a mořské plody – losos, langusta a krevety. Dobré je také například horké červené víno, do kterého můžete přidat skořici a hřebíček. Samozřejmě nepít litry, ale s mírou.
Děkujeme za rozhovor
Připravit si můžete zázvorový čaj - nastrouháte si trochu zázvorového kořene a a přelijete jej horkou vodou a necháte vyluhovat. Podle potřeby můžete i vhodně osladit medem či ninými sladidly.
Nebo můžete vyzkoušet lahodný a povzbuzující doušek mléčného čaje, který náleží do indických mléčných specialit a nazývá se Dátá másála.
Poradenství a praxi čínské medicíny poskytuje doktorka Filimonová na tel.: +420 776 565 788, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , adresa: Sevastopolská 16, Praha 10.
Přečtěte si:
Tchaiwanský lékař Hu Naiwen - Příčiny nachlazení a alergií