Tento recept má dvě části – salát a dresink. Nemusíte se ale bát, i tentokrát to bude rychlé. I když ve Francii byste se pravděpodobně setkali v salátu i s vařeným bramborem nebo artyčokem, my jsme tyto ingredience v receptu vynechali.
Čas přípravy: 20 – 30 minut
Co budete potřebovat:
na jednu mísu salátu
- 2 střední mrkve
- čtvrt brokolice
- větší hrst mražených fazolových lusků
- čtvrt okurky
- 2 rajčata
- 3 žampiony
- půl hlávkového salátu (nebo ledového či kombinaci)
- ½ žluté papriky
- 1 vejce uvařené natvrdo
- 3 lžíce oliv
Nakrájejte mrkev na pásky a dejte ji vařit ve vodě nebo páře. Mezitím nakrájejte brokolici na růžičky a společně s lusky ji přidejte k mrkvi. Dejte pozor, ať není zelenina moc měkká (mělo by stačit pár minut).
Mezitím si roztrhejte listy salátu do mísy, přidejte okurek, rajčata, vejce a žlutou papriku, nakrájené na větší kusy. Přidejte olivy a na pásky nakrájené - syrové! - žampiony.
Uvařenou brokolici, mrkev a lusky nechte vychladnout a pak je vhoďte do mísy také.
Mezitím co nám chladne výše uvedená zelenina, uděláme si francouzský dresink.
Co budete potřebovat:
- šťávu z půl citronu
- 5 lžící vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 ¼ lžíce medu
- 1 lžičku (vinného) octa
- 1 lžičku francouzké hrubozrnné hořčice
- 1 lžičku provensálského koření
Všechny ingredience smíchejte v hrnku, ochutnejte a popřípadě doslaďte/dokyselte dle vaší chuti. Polovinou dresinku polijte salát v míse (i s přidanou vychladlou zeleninou), pečlivě promíchejte, zalijte zbytkem dresinku a zamíchejte. Co nezkonzumujete, může zůstat v ledničce, kde salát vydrží bez problémů i několik dnů.
Přejeme dobrou chuť.
Podobné recepty:
Mangový salát na thajský způsob