
Vynikající a snadný recept na plnohodnotný oběd pro celou rodinu, který zvládne i tatínek. Toto je anglická klasika v podání zapékaného mletého hovězího se zeleninou a s bramborovou kaší nahoře. V originále se jídlu říká cottage pie (čti kotyč páj). Existuje spousta variant a my jsme pro vás (jak jinak) připravili tu nejlepší, která bude chutnat všem.
Jedná se o velkou porci a hodně syté jídlo vhodné pro velké nedělní obědy, popř. následné pondělní dojídání :-)
Příprava: do 30 min.
Pečení: 30 min.
Co budete potřebovat:
(pro 6 porcí)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 střední cibule jemně nakrájené
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 500g pomletého libového hovězího
- 2 střední mrkve, nakrájené na kostky či kolečka
- 125g mraženého hrášku
- 4 lžíce rajčatového protlaku (pyré)
- 2 lžíce nasekané petrželové natě
- 2 hovězí bujóny smíchané s 50 ml vody
- sůl a pepř na dochucení
Na horní vrstvu:
- 4 velké brambory, loupané a nakrájené na kostky
- 50g másla
- 125g strouhaného sýru (Eidam, Čedar apod.)
Zapněte troubu na 200°C. Ve větším hrnci rozehřejte olej, pak přidejte cibuli, česnek a mleté maso. Míchejte směs, dokud nebude maso hnědé. Přidejte mrkev, hrášek, protlak, petrželovou nať, bujón, sůl a pepř a nechte vařit na mírném ohni asi 20 minut nebo dokud není mrkev měkká.
Zatímco se směs pomalu vaří, v druhém hrnci si uvařte brambory, a až jsou hotové, udělejte z nich kaši za pomoci másla a sýra (můžete přidat i kapku mléka). Masovou směs přeneste do větší formy na pečení. Na to naneste všechnu bramborovou kaši, kterou vyrovnáte do stejně tlusté vrstvy.
Strčte do trouby a pečte nepřikryté 30 minut nebo dokud kaše nahoře částečně nezhnědne.

Tipy:
Do hovězího můžete přidat zeleninu nebo houby dle vlastní chuti, záleží jen na vás.
Podobné recepty:
Zapékané hřiby s bramborovou kaší
Zapékaná ryba s bramborovou kaší (fish pie)
Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou
Zapékané brambory v křenové omáčce