Kroupy slupek zbavená zrna ječmene. (all-creatures.org)
Kroupy slupek zbavená zrna ječmene. (all-creatures.org)

Bez smaženého kapra a bramborového salátu si české Vánoce už neumíme představit. Ještě před sto lety však tento pokrm nebyl v Čechách běžnou součástí sváteční štědrovečerní tabule. Kapra si totiž mohli dopřát je v bohatých rodinách.

Jídelníček našich předků byl mnohem prostší, ale zato zdravější. Vařilo se z dostupných surovin, jimiž v zimě byly hlavně luštěniny, obilniny a brambory. O Štědrém dnu se navíc dodržoval půst, který přikazovala církevní tradice. I přesto bylo tehdejší štědrovečerní menu pestré, neboť se mělo podle tradice skládat z devatera chodů. Na stole se měly objevit všechny plodiny, které se během roku urodily.

Hlavním vánočním pokrmem býval zapečený nákyp z krup, takzvaný černý kuba. Černý proto, že se do jídla přidávala houba zvaná stroček trubkovitý, která jídlu dodala velmi tmavou barvu. V dnešní době se do kroupového nákypu dávají většinou známější druhy sušených hřibů. Tento pokrm může mít řadu (i zdravějších) variant, ale tu nejznámější tvoří tři charakteristické složky – kroupy, houby a sádlo.

Kroupy jsou zrna broušeného ječmene s charakteristickou středovou rýhou. Než českou kuchyni ovládly brambory, býval ječmen ve střední a východní Evropě běžnou potravinou. Nejen černý kuba, ale i šoulet nebo jitrnice, jelita a ovar odkazují na zašlou slávu ječmene. Ne náhodou byl každodenní složkou jídelníčku římských gladiátorů. Tělu totiž dodává energii, sílu a odolnost a má příznivé účinky na srdečně-cévní systém a trávení.

V případě alergie na lepek, který ječmen obsahuje, lze houbového kubu připravit z rýže nebo pohanky. Vegetariáni mohou sádlo nahradit zdravějším olejem, nejlépe sezamovým. Vhodnou přílohou bude zeleninový salát nebo kysané zelí, bohaté na vitamín C a enzymy. Věříme, že tradiční staročeský pokrm zachutná i v dnešní, poněkud přesycené a rozmlsané době. Našemu zdraví i duševnímu rozpoložení v čase Vánoc prospěje víc než smažený řízek či vinné klobásky.

 

Recepty

Staročeský Kuba

Použité suroviny:

500 g velkých  ječných  krup, čerstvé nebo sušené hřiby, 3 cibule, 3 stroužky česneku, máslo nebo sádlo, olivový olej, sůl, pepř,  kmín, čerstvá nebo sušená majoránka

Postup:

Kroupy opláchneme, vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme, přidáme kapku olivového oleje a uvaříme doměkka. Vařené kroupy promícháme se lžící olivového oleje. Plátky hřib podusíme na másle či sádle s přidáním špetky kmínu. Osolíme, opepříme a vmícháme do krup. Cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na tuku a přimícháme do krup. Okořeníme solí, pepřem, jemně rozmačkaným česnekem a  přidáme plnou dlaň čerstvé majoránky nebo špetku té sušené. Takto připraveného kubu vložíme do tukem vymazaného pekáče a v troubě zapékáme po dobu asi 30 minut.

Rýžový Kuba

Jak název napovídá, místo krup se při přípravě používá rýže, nejlépe celozrnná, a sádlo bývá nahrazováno rostlinným olejem. Jinak se používají ty stejné ingredience. Pro zpestření chuti můžeme povrch nákypu před koncem pečení posypat strouhaným eidamem a nechat krátce zapéci.

Pohankový Kuba

Použité suroviny:

250 g loupaných pohankových krup, 450 ml zeleninového vývaru, 1 lžíce olivového oleje,  bylinková sůl, 1 větší cibule, 5 stroužků česneku, 250 g žampionů, bílý mletý pepř, sójová omáčka, 1 lžička drceného kmínu, plátky slaniny

Postup:

250 g loupaných pohankových krup operte ve studené vodě, zalijte 450 ml zeleninového vývaru, přidejte 1 lžíci olivového oleje a bylinkovou sůl. Pomalu uveďte do varu a za občasného míchání vařte čtyři minuty. Odstavte z ohně a zabalené v peřině nechte nabobtnat a vychladnout.

Na oleji zpěníme nakrájenou větší cibuli a 5 stroužků česneku, přidáme 250 g žampionů nakrájených na plátky, bílý mletý pepř, podlijeme trochou vody a mírně podusíme. Pak podle chuti přidáme sójovou omáčku, bylinkovou sůl, pepř a 1 lžičku drceného kmínu. Vmícháme pohanku, 1 lžičku čerstvé nasekané petrželky a majoránku. Vložíme do pekáčku vyloženého plátky slaniny a při 180 °C pečeme asi čtvrt hodiny.

 

Další recepty:

Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou

Vánoční boršč z Ukrajiny

Vánoční cukroví: Non plus ultra

Vánoční karamel

 

VŠECHNY RECEPTY