Vybrat si správné jídlo ve správnou denní dobu je jedním z nejdůležitějších aspektů pro udržování dobré tělesné kondice a zdraví. Čínská medicína má pro nás hned několik zajímavých tipů, co a kdy jíst a naopak kdy už raději nejíst vůbec nic.
Podle lékařky čínské medicíny Anny Filimonové jsou dnes stravovací návyky většiny lidí postavené vzhůru nohama. „Výživa by měla být absolutně jiná. Dnes se konzumuje, a tím myslím například v Čechách, mnoho masa, málo zeleniny a málo ovoce. A jíme tak, že ráno se snídají nějaké jogurty, obložený chlebíček, káva anebo nic – někdo vůbec nesnídá. K obědu si lidé dávají něco narychlo v rychlém občerstvení a večer jedí lidé naprosto všechno – a to až do půlnoci. Správně by to všechno mělo být úplně naopak,“ říká paní Filimonová.
Podívejme se tedy na několik tipů ohledně stravování, které nám doktorka předložila:
Snídaně:
Kaše (krupicová, pohanková, jahelná) s rozinkami, jablkem a ořechy
Omeleta se sýrem (nebo houbami, rajčaty, paprikou, zelím nebo podobně)
Teplé tousty se sýrem a zeleninou
Zeleninová polévka
Velmi dobrý je rýžový vývar (vařit rýži ve vodě v poměru 1:5 1,5-2 hod.) bez solí a cukrů, jíst vývar alespoň několik polévkových lžic na lačno.
Oběd:
Zeleninа a maso (ryby, krevety, kuře) v poměru 3:1, jako přílohu chléb (pečivo). Jako dezert si dejte ovoce a čaj.
Večeře:
Zeleninový salát, ryby, mořské plody, tvaroh, jogurt, ovoce, ovocné šťávy. Večeřet by se mělo maximálně do šesti hodin.
Před spaním:
Je možné si připravit mléko s medem, nebo vodu s medem (teplou nebo pokojové teploty).
Produkty podporující orgány
Srdce:
meloun, zelená fazole, tomel, pšenice, máta, paprika
Tenké střevo:
červená fazole, okurky, kozí mléko, sůl
Játra a žlučník:
pohanka, rajčata, hloh, višně, fík, švestky, úhoř, kuřecí játra, krevety, krabi, ocet, sezam
Slezina:
tykev, mrkev, hrášek, fazole, jáhly, ječmen, mandarinky, hroznové víno, vepřová játra, kapr, česnek, mango, kaštany
Žaludek:
rýže, cibule, houby, ječmen, ředkev, celer, citrón, hrušky, melouny, brambory, mléko, hovězí maso, kuře, sójová omáčka, černý pepř, okoun
Plíce:
čerstvý zázvor, ředkev, mrkev, houby, rýže, arašídy, med, hrušky, banány, vlašské ořechy, husa, kozí mléko, čaj, víno;
Tlusté střevo:
brambory, salát, lilek, houby, sója, pohanka, kukuřice, broskev, granátové jablko, med.
Ledviny a močový měchýř:
česnek, pohanka, skořice, pšenice, kapr, úhoř, krevety, vepřové ledvinky.
Anna Filimonová je lékařka čínské medicíny, která studovala čínskou medicínu v Pekingu v letech 1999-2004, následně provozovala v Číně lékařskou praxi v letech 2003-2006, nyní působí od roku 2006 v Praze.
Poradenství a praxi čínské medicíny poskytuje doktorka Filimonová na tel.: +420 776 565 788, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , adresa: Sevastopolská 16, Praha 10.