
Jednoduchý a velice chutný recept inspirovaný thajskou kuchyní. Jde o smažené plátky hovězího s houbami a ústřicovou omáčkou.
Recept jsem si přivezl přímo z Thajska, jen místo šiitake hub jsem použil hlívu.
Příprava: 15 min.
Smažení: 15 – 20 min.
Co budete potřebovat:
(pro 4 osoby)
- 400 g libového hovězího, nakrájeného na menší plátky
- 200 g žampionů, rozkrojených napůl
- 3 hlívy nakrájené na větší kousky
- větší hrst nakrájeného pórku
- 1 lžíci česneku, nadrobno nakrájeného
- 1 lžíci pšeničné mouky
- 2 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce ústřicové omáčky
- 3 lžíce oleje
- 1 lžičku cukru
- půl lžičky pepře
- půl čili papričky, nakrájené na větší kousky (lze vynechat)
Smíchejte mouku se sojovkou, vhoďte nakrájené plátky hovězího, dobře promíchejte, až je maso plně pokryto a nechte uležet 15 minut.
Na pánvici (s pokud možno nepřilnavým povrchem) rozehřejte olej, přidejte česnek a smažte na středně silném ohni dozlatova, pak přidejte žampiony, hlívy a pórek a za stálého míchání smažte.
Přidejte naložené maso a smažte. Nezapomeňte míchat. Pro dosažení měkčího masa můžete podlít trochou vody. Smažte dokud není maso uděláno.
Přidejte ústřicovou omáčku, cukr a pepř a dobře promíchejte. Přihoďte čili papričku (pokud jste ji přidávali) a dobře vmíchejte do pokrmu. Dodá jídlu pikantní chuť a málokteré thajské jídlo se bez ní obejde.
Podáváme s rýží, pokud možno thajskou jasmínovou (k dostání za dobrou cenu ve vietnamských obchodech s ovocem a zeleninou). Můžete ozdobit nakrájenou jarní cibulkou.
Dobrou chuť!
Vyzkoušejte také:
Zapékané hovězí s bramborovou kaší (Cottage Pie)
Voňavý rýžový pudink - thajský recept
Mangový salát na thajský způsob