Hovězí po thajsku
Hovězí na thajský způsob. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Jednoduchý a velice chutný recept inspirovaný thajskou kuchyní. Jde o smažené plátky hovězího s houbami a ústřicovou omáčkou.

Recept jsem si přivezl přímo z Thajska, jen místo šiitake hub jsem použil hlívu.


Příprava: 15 min.

Smažení: 15 – 20 min.

 

 

 

Co budete potřebovat:

(pro 4 osoby)

  • 400 g libového hovězího, nakrájeného na menší plátky
  • 200 g žampionů, rozkrojených napůl
  • 3 hlívy nakrájené na větší kousky
  • větší hrst nakrájeného pórku
  • 1 lžíci česneku, nadrobno nakrájeného
  • 1 lžíci pšeničné mouky
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce ústřicové omáčky
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžičku cukru
  • půl lžičky pepře
  • půl čili papričky, nakrájené na větší kousky (lze vynechat)

Smíchejte mouku se sojovkou, vhoďte nakrájené plátky hovězího, dobře promíchejte, až je maso plně pokryto a nechte uležet 15 minut.

Na pánvici (s pokud možno nepřilnavým povrchem) rozehřejte olej, přidejte česnek a smažte na středně silném ohni dozlatova, pak přidejte žampiony, hlívy a pórek a za stálého míchání smažte.

Přidejte naložené maso a smažte. Nezapomeňte míchat. Pro dosažení měkčího masa můžete podlít trochou vody. Smažte dokud není maso uděláno.

Přidejte ústřicovou omáčku, cukr a pepř a dobře promíchejte. Přihoďte čili papričku (pokud jste ji přidávali) a dobře vmíchejte do pokrmu. Dodá jídlu pikantní chuť a málokteré thajské jídlo se bez ní obejde.

Podáváme s rýží, pokud možno thajskou jasmínovou (k dostání za dobrou cenu ve vietnamských obchodech s ovocem a zeleninou). Můžete ozdobit nakrájenou jarní cibulkou.

Dobrou  chuť!

 

Vyzkoušejte také:

Thajské zelené kari s tofu

Hovězí plátky po japonsku

Hovězí s pekingským zelím

Zapékané hovězí s bramborovou kaší (Cottage Pie)

Voňavý rýžový pudink - thajský recept

Mangový salát na thajský způsob

 

VŠECHNY RECEPTY