Hrášek se zeleninou v kokosovo-rajčatové omáčce podle tanzánijského receptu. Rose (čti Rous) byla naše známá z Tanzánie, která bohužel vloni zemřela na malárii, a toto bylo jídlo, které nám připravovala a které nám tak chutnalo. Tento recept je tedy zároveň i vzpomínkou a poctou této skvělé ženě.
Příprava: 10 minut
Vaření: do 20 minut
Co budete potřebovat:
(porce pro 3 osoby)
- 1 cibuli, nakrájenou na kousky
- 1 středně velkou mrkev, nakrájenou na kolečka
- 1 /3 zelené papriky, nakrájené na kostičky
- 1 hrnek mraženého hrášku
- 4 rajčata, nastrouhaná bez slupky
- 1 lžíce garam masaly (alternativa viz Tipy)
- 1 balení sušeného kokosového mléka (pro alternativu viz Tipy)
- 1 lžíce oleje
Ve středně velkém hrnci osmahněte na oleji cibulku, po 2 minutách přidejte mrkev, promíchejte a smažte další 3 minuty. Ve studené vodě si dle návodu rozmíchejte sušené kokosové mléko. Přidejte papriku a asi polovinu mléka.
Chvilku duste a mezitím dejte vařit do malého hrnce mražený hrášek. Do většího hrnce s kokosovým mlékem vhoďte nastrouhaná rajčata a koření garam masala, promíchejte a nechte pár minut vařit. Pokud už je mrkev měkká (ale ne moc), přihoďte uvařený hrášek, zamíchejte a jste hotovi.
Dobrou chuť!
Tipy:
Pokud zrovna nemáte sušené kokosové mléko, použijte půl plechovky obyčejného mléka se 2 lžícemi strouhaného kokosu. Ve východní Africe si kokos strouhají čerstvý za pomoci speciálního nástroje.
Místo garam masaly můžete použít jinou indickou směs koření, pokud možno vyrobenou v Indii. Omáčka je výborná i s krevetami nebo rybami.
Podobné recepty: