Hrášek na tanzanijský způsob
Caption

Hrášek se zeleninou v kokosovo-rajčatové omáčce podle tanzánijského receptu. Rose (čti Rous) byla naše známá z Tanzánie, která bohužel vloni zemřela na malárii, a toto bylo jídlo, které nám připravovala a které nám tak chutnalo. Tento recept je tedy zároveň i vzpomínkou a poctou této skvělé ženě.



Příprava: 10 minut


Vaření: do 20 minut

 

 

 

Co budete potřebovat:

(porce pro 3 osoby)

  • 1 cibuli, nakrájenou na kousky
  • 1 středně velkou mrkev, nakrájenou na kolečka
  • 1 /3 zelené papriky, nakrájené na kostičky
  • 1 hrnek mraženého hrášku
  • 4 rajčata, nastrouhaná bez slupky
  • 1 lžíce garam masaly (alternativa viz Tipy)
  • 1 balení sušeného kokosového mléka (pro alternativu viz Tipy)
  • 1 lžíce oleje

Ve středně velkém hrnci osmahněte na oleji cibulku, po 2 minutách přidejte mrkev, promíchejte a smažte další 3 minuty. Ve studené vodě si dle návodu rozmíchejte sušené kokosové mléko. Přidejte papriku a asi polovinu mléka.

Chvilku duste a mezitím dejte vařit do malého hrnce mražený hrášek. Do většího hrnce s kokosovým mlékem vhoďte nastrouhaná rajčata a koření garam masala, promíchejte a nechte pár minut vařit. Pokud už je mrkev měkká (ale ne moc), přihoďte uvařený hrášek, zamíchejte a jste hotovi.

Dobrou chuť!


Tipy:

Pokud zrovna nemáte sušené kokosové mléko, použijte půl plechovky obyčejného mléka se 2 lžícemi strouhaného kokosu. Ve východní Africe si kokos strouhají čerstvý za pomoci speciálního nástroje.

Místo garam masaly můžete použít jinou indickou směs koření, pokud možno vyrobenou v Indii. Omáčka je výborná i s krevetami nebo rybami.

 

Podobné recepty:

Kokosové kuře

Thajské zelené kari s tofu

Čapáty z východní Afriky

Vegetariánská korma

Tikka masala

 

VŠECHNY RECEPTY