
Pokud máte rádi guláš, ale nejíte maso, pak vám určitě zachutná tato bašta, která je navíc rychlá a chutná.
Příprava: cca 5 min (plus čekání na sóju)
Vaření: do 20 min
Co budete potřebovat:
(porce pro celou rodinu)
- 1,3 l vody
- 2 větší cibule (300g), nakrájené nadrobno
- 4 lžičky mleté papriky
- 2 kostky bujonu (natur vitana je bez glutamanu)
- 50 g (3 lžíce na kopec) hladké mouky
- 1 větší bramboru, nakrájenou na kostičky
- 1 balení sojových kostek (100g)
- 3 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce majoránky
- 4 stroužky česneku
- kmín drcený
- pepř
- sůl
- chilli
- olej
Nejdříve si dopředu nachystáme sojové maso tak, že jej pár hodin namočíme ve vodě a než jdeme vařit, skutečně pečlivě z něj vymačkáme vodu. Rozpálíme v hrnci olej a vsypeme nakrájenou cibuli, smažíme, dokud nezačne hnědnout.
Vsypeme mletou papriku a smažíme ještě 1 min, ne déle, pak přilijeme litr vody. Vsypeme pokrájenou bramboru a sojové maso. Přihodíme bujony, ve zbylých 300 ml rozmícháme mouku a vlijeme do hrnce. Přidáme sojovou omáčku a vaříme.
Jak se blížíme ke konci, přidáme hořčici a vaříme, dokud maso není zcela měkké. Nakonec přidáme ještě majoránku (asi 1 lžíce), pepř, kmín, chilli, cukr, dosolíme. Vypneme plamen a vymačkáme česnek.
Podáváme s chlebem.
Tip:
Některé levné papriky mají mdlou barvu, nejsou pro guláš příliš vhodné.
Guláš chutná lépe na druhý den.
Sojové maso lze nahradit tofu, lilkem, cuketou nebo jinou zeleninou.
Podobné recepty: