
Starý dům v Alexandrii, kde se narodil Omar Sharif, stále stojí. Je v oblasti, které se říká Kleopatra, u moře, kde byl zabit Antonius, a Kleopatra tu raději spáchala sebevraždu, než aby se vzdala vítězným římským legiím Octavia.
Už jsem Egypt navštívila předtím, byla jsem v Aswanu, Abu Simbel, Luxoru a Káhiře, ale ne v Alexandrii, milovaném městě spisovatele Lawrence Durrella, jehož dílo „Alexandrijský kvartet (angl. The Aleandria Quartet)“ bylo zasazeno do Alexandrie.
Takže jsem byla šťastná, když loď Seabourn Spirit, na které jsem plula, zakotvila v přístavu Alexandrie.
Následující recepty ve vás mohou zapálit touhu pro egyptské jídlo. Jsou inspirovány mou zastávkou v Hotelu Cecil, který je též zmíněn v knihách od Durrella.
Předkrm z lilku
(porce pro 6 osob)
- 125 ml (1/2 šálku) sezamových semínek
- 1 středně velký lilek
- 25 ml (2 polévkové lžíce) šťávy s citronu
- sůl a pepř na dochucení
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 25 ml (2 polévkové lžíce) olivového oleje
- 1 malá cibule, nasekaná
- 15 ml (1 polévková lžíce) nakrájené natě petržele
Sezamová semínka vhoďte do mixéru, až se z nich vytvoří pasta. Lilek propíchněte a pečte 45 min. v pekáči v předehřáté troubě na 200 stupňů, dokud nezměkne. Nechejte vychladit. Odstraňte slupku a rozmačkejte dužinu vidličkou.
Přidejte sezamovou pastu, citronovou šťávu, česnek a okořeňte solí a pepřem. Dobře promíchejte. Dejte vše do servírovací misky a na vršek nalijte olivový olej. Posypte cibulí a petrželí a podávejte s pita chlebem.
Kebap (šašlik)
(6-8 porcí)
- 1 jehněčí noha, vykostěná a nakrájená na větší kusy
- 175 ml (3/4 šálku) olivového oleje
- 3 cibule, nakrájené na jemno
- 5 ml (1čajová lžička) sušeného tymiánu
- 1 stroužek mletého česneku
- 125 ml (1/2 šálku) šťávy z citrónu
- 15 ml (1 polévková lžíce) namleté petržele
- sůl a pepř na dochucení
Promíchejte jehněčí s olivovým olejem a dejte ho do kameninové nebo velké skleněné mísy. Přidejte zbylé ingredience, dobře promíchejte a nechte marinovat pět až šest hodin.
Maso vyndejte, do sucha otřete a napíchejte na jehlice. Opékejte ze všech stran na rožni na ohni nebo na uhlíkách po dobu čtyř až pěti minut. Podávejte s bílou kořeněnou rýží.
Pomerančový salát s olivami
- 2 až 3 velké pomeranče
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 50-75 ml (1/4-1/3 šálku) vypeckovaných černých oliv
- sušený a rozdrcený červený pepř (podle chuti)
- 50 ml (1/4 šálku) olivového oleje
Nakrájejte pomeranče napříč na tenké plátky, ty zbavte slupky, odstraňte pecky a bílé části uprostřed. Dejte plátky do skleněné misky a pokryjte je vrstvou cibule a černých oliv. Okořeňte a pokapejte olivovým olejem.
Susan Hallett je oceněná spisovatelka a editorka, která píše pro The Beaver, The Globe & Mail, Wine Tidings a Doctor’s Review a pro mnoho dalších.
Podobné recepty:
Grilovaná žebírka jsou non plus ultra
Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou
Libanonské kari s lilkem a cuketou
Lilek s jogurtem po indicku (baigan bharta)