
Řecké tzatziki (čti caciky) je skvělým doplňkem ke grilovaným a výrazným masům (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Tzatziki (řecky) nebo cacik (turecky) je známý předkrm (nebo omáčka, chcete-li) z Řecka a Turecka. Podává se s výrazným grilovaným masem nebo zeleninou a naprosto vynikající je v kombinaci s grilovanými či smaženými chorizo burgery, karbanátky nebo čebavčiči.
Dá se ale také použít všude tam, kde byste sáhli po majonéze nebo tatarce. My vám přinášíme recept na snadné, chutné a autentické tzatziki.
Příprava: 10 min. plus vychladnutí
Co budete potřebovat.
- 2 lžíce oliv. oleje
- 1 lžičku vinného octa
- 1 stroužek česneku, rozdrceného
- 175 g řeckého jogurtu (popř. tučného 10%-ního)
- 5 cm okurky, oloupané a nahrubo nastrouhané
- 4 čerstvé listy máty, nakrájené nadrobno (popř. půl lžičky sušené máty)
- sůl
V menší míse si vidličkou rozmíchejte olej, ocet a česnek. Přidejte jogurt a pečlivě vše znovu promíchejte.
Přidejte okurek, sůl a nasekanou mátu a opět dobře promíchejte.
Podávejte vychlazené.
Tip:
Pokud milujete kopr, neváhejte ho do omáčky přidat také.
Podobné recepty: