
V životě člověka jsou recepty, které poznal a oblíbil si v mládí a na které díky svým rodičům a prarodičům nezapomíná. Mezi ně patří tato nesmírně výživná dobrota kombinující nakyslý rybíz se sladkou pěnou z bílků, to vše na pořádném poctivém lívanci.
Je právě čas rybízu a jestli máte nějaký na své zahrádce, zkuste ho část využít právě tímto způsobem. Jako děti jsme se olizovaly až za ušima a vydrželo nám to až do dnešního věku. Protože je to pokrm velice sytý, každému členovi rodiny postačí jeden velký lívanec s řádným nášupem rybízové pěny.
Příprava: 20 minut + kynutí
Pečení: 10 minut
Co budete potřebovat:
(na 4 velké lívance)
- 200 g hladké mouky
- 100 g hrubé mouky
- ¼ litru mléka
- 10 g droždí
- sůl
- 20 g práškového cukru
- 1 vejce
- 20 g másla
- lžičku citronové kůry
Na pěnu:
- 3 bílky
- 3 lžíce cukru
- 6 hrstí ovoce
Nejdřív připravíme kvásek. V malém hrnci nebo misce smíchejte droždí, trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Dobře promíchejte. Přikryjte a položte na teplou, ale vypnutou plotýnku nebo na sluncem vyhřátý parapet a nechte vykynout po okraj.
Mezitím do mísy vsypte prosátou mouku s cukrem, solí a strouhanou citronovou kůrou. Ve středu vyhlubte díru, kam vylijete vykynutý kvásek, vlažné mléko a rozměklé máslo. Míchejte těsto tak dlouho, až zřídne. Pak ho nechte vykynout na teplé, leč vypnuté plotýnce nebo vyhřátém parapetu (cca 15 min.).
Mezitím si připravíme pěnu. Rozdrťte si rybíz a přidejte do něj trochu cukru. Pak ušlehejte bílky s cukrem, dokud není pěna hustá.
Vykynuté těsto lžící vlijte do rozpálené a vymaštěné pánve. Pečte po obou stranách. Těsně před podáváním smíchejte rybíz s pěnou a naneste štědrou vrstvu na lívanec.
Dobrou chuť!
Tipy:
Místo červeného rybízu lze použít i rybíz černý nebo jiné ovoce, např. jahody.
Do bílků si můžete přimíchat ušlehanou šlehačku. Budou tak hustší.
Podobné recepty:
Bramborové placky s mákem (patenty)
Originální mrkvance z Vysočiny