Čokoládovo cuketová buchta
Čokoládovo cuketová buchta (Ondřej Horecký/Velká Epocha

Je opět čas cuket a tady je recept, který vám umožní cukety zužitkovat zajímavým a velmi chutným způsobem.

Nezvyklá kombinace kakaa a cuket vytvoří chuťově i složením bohatou a mokrou buchtu, která vám bez problémů vydrží měkká několik dnů (pokud ji nerozkrájíte najednou).

 
Příprava: 15 min.

Pečení: do 50 min.

 

 

 

Co budete potřebovat

  • 250 g polohrubé mouky
  • 360 g cukru krystalu
  • 65 g kakaového prášku
  • 2 lžičky sody bicarbony
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • půl lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 vejce
  • 170 ml oleje
  • 150 ml jablečného džusu
  • 350 g cuket (nahrubo nastrouhaných)
  • 80 g vlašských ořechů (nadrobno nakrájených)


Předehřejte troubu na 180°C. Vymastěte si a moukou vysypte plech (min. 20 x 30 cm). V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, sodu, prášek do pečiva, sůl a skořici. Pak postupně přidávejte vejce, olej a džus a vždy vše dobře promíchejte. Po troškách přidávejte ořechy a cuketu a zapracujte do těsta, aby vše bylo rovnoměrně promícháno.

Přelijte těsto na menší pekáč nebo do formy a pečte v troubě cca 40 – 50 minut. Že je buchta hotová, poznáte klasickým způsobem, tj. zapíchnutím špejle do středu. Pokud se na špejli těsto nelepí, buchta je hotová. Protože jde o vlhčí těsto, bude špejle možná trošku hnědá, ale to nevadí.

Přejeme dobrou chuť!



Tip:

Pro čokoládovější chuť můžete přidat 50 g nadrobno nakrájené hořké čokolády. Pro kořenitější chuť přidejte lžičku muškátového ořechu.

Pokud máte rádi buchty s polevou, zkuste např. citronovou nebo čokoládovou. Vynikající je buchta v kombinaci se zakysanou smetanou.

 

Podobné recepty:

Kokosová buchta

Banánová buchta s ořechy

Cuketa plněná mrkví a balkánským sýrem

Slaný cuketový koláč

Korejské cuketové lívance

Libanonské kari s lilkem a cuketou

 

VŠECHNY RECEPTY