Velmi chutný salát s dresinkem inspirovaný oblíbeným salade nicoise (čti salat nikuaz). Nejlepší je právě v létě, když jsou všechny ingredience čerstvé. Pokud je navíc máte z vlastní zahrádky a bio, nemůže být nic lepšího.
Příprava: 30 min. (i s chladnutím)
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 osoby)
- 1 hlávku salátu
- 2 plechovky kvalitního tuňáka (ne drcený)
- 3 rajčata, nakrájená na čtvrtky
- 1 lžíci kaparů
- 2 vejce (natvrdo uvařená)
- 5 malých raných brambor
- 200 g čerstvých fazolových lusků
- 1 velkou lžíci černých oliv
Dresink:
- 1 lžičku francouzské hořčice
- 2 lžíce octu balsamico
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vody
- 1 lžička medu
- ½ lžičky provensálského koření
Nakrájejte si brambory podélně na čtvrtky nebo půlky (podle velikosti) a dejte je vařit, až jsou měkké (pozor, nepřevařit!). Mezitím si uvařte natvrdo vejce a nakrájejte je na čtvrtky. Také si v horké vodě povařte (stačí 2-3 min.) na polovinu nakrájené lusky zbavené stopek. Pak lusky přelijte studenou vodou a nechte odkapat a vychladnout. Nechte uvařené brambory vychladnout také a polijte je 2 lžícemi dresinku (který vyrobíte smícháním výše uvedených ingrediencí).
Omyjte salát, roztrhejte listy na menší kusy a vložte je do velké mísy. Slijte olej zkonzervy tuňáka, maso vložte do mísy a vidličkou ho rozdrťte na malé kousky. Přidejte rajčata, olivy, brambory, lusky, olivy a kapary a polijte několika lžícemi dresinku. Dobře promíchejte a můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť!
Podobné recepty:
Rychlý losos s bramborovo-rajčatovým salátem