Zapékané těstoviny
Zapečené těstoviny po italsku (Ondřej Horecký/Velká Epocha

Italská verze našich šunkofleků s nezbytnými rajčaty, olivami a další zeleninou, to všechno s mozzarellou, která se roztopí nahoře. S tímto receptem určitě neprohloupíte, bude chutnat každému.


Příprava: 15 min.

Pečení:  20 min

 

 

 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 lidi)

  • 150 – 200 g malých makarónů (popř. kolínek)
  • 2 lžíce másla
  • 1 cibuli, oloupanou a nakrájenou
  • 1 stroužek česneku, rozetřený
  • 1 plechovku (400g) zavařených nakrájených rajčat
  • 1 lžíci rajčatového pyré
  • 1 žlutou papriku, nakrájenou na kousky
  • 1 zelenou papriku, nakrájenou na kousky
  • 225g tvrdého salámu, nakrájeného na kousky
  • 10 černých oliv, rozpůlených, bez pecek
  • 2 stonky jarní cibulky, nakrájené na kousky
  • 120g mozzarelly, nakrájené na tenké pásky
  • sůl
  • pepř


Ve velkém hrnci uvařte v osolené vodě makarony (kolínka), dokud nejsou "al dente". Propláchněte pod horkou vodou a nechte odkapat.

Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo, osmahněte cibuli a česnek, dokud nejsou měkké. Přidejte salám a smažte asi 3 minuty. Přidejte  rajčata z plechovky (i s vodou), rajčatový protlak, obě papriky a olivy a dobře promíchejte. Na mírném ohni smažte asi pět minut.

Makarony dejte do nehluboké zapékací formy a vysypte na ně směs. Přidejte čerstvou jarní cibulku. Promíchejte a přidejte podle chuti sůl a pepř. Dobře promíchejte. Nahoru naskládejte pásky mozzarelly.

Pečte v troubě na 180°C cca 20 minut, dokud se sýr neroztopí a mírně nezhnědne.

Přejeme dobrou chuť!

Tip:

V tomto recepty je snadné obměňovat ingredience. Vegetariáni mohou vynechat salám a použít víc zeleniny (lilek, hrášek, kukuřici, brokolici atd.)

 

Podobné recepty:

Zapékané těstoviny se špenátem a ořechy

Tuňák s těstovinami po italsku

Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou

Zapékané brambory s česnekem a sýrem

Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

 

VŠECHNY  RECEPTY