
Malý kulinářský zázrak lze vytvořit i z pár základních ingrediencí. Důkazem je tento recept. Maso zůstává pěkně šťavnaté a houby v bujónu jemné. Místo krůtího můžete použít i kuřecí maso. Příprava je rychlá a jednoduchá.
Jestli máte doma partnera, který odmítá jíst vaše speciality a je zásadně na českou klasiku, tohle mu určitě chutnat bude...
Příprava: do 10 min.
Smažení: do 25 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 2 osoby)
- 120 g žampionů, nakrájených na pásky
- 2 krůtí filety (200 – 250g)
- 2 lžíce mouky
- 1 stroužek česneku, nakrájený na tenounké plátečky
- 1 kuřecí bujón
- 1 lžíci másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku petržel. natě, drobounce nakrájené
- sůl
Mouku smíchejte s 2 špetkami soli a česnekem. Vysypte na talíř a obalte v ní filety.
Na pánvi si roztopte máslo a smažte krůtí maso na střední plamen, asi 5 minut z každé strany.
Filety přendejte do menšího hrnce s pokličkou, aby nevychladly. Přilijte na pánev olej a vhoďte žampióny. Za občasného promíchání smažte, až jsou měkké (cca 8 min).
V 200 ml horké vody rozmíchejte bujón s petrželovou natí. Přilijte k houbám a za stálého míchání vařte asi 3 minuty, až tekutina trochu zhoustne (můžete přidat trochu mouky).
Připravte filety s přílohou na teplý talíř a polijte žampionovou omáčkou. Nahoru můžete pro ozdobu přidat petrželovou nať.
Podávejte s vaší oblíbenou přílohou – rýží, těstovinami nebo bramborem.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Pro (c)hutnější omáčku přidejte k houbám po odstavení z plotny pár lžic tučné zakysané smetany (aspoň 15 %) a promíchejte.
Jestli nemáte čerstvou petrželovou nať, můžete použít sušenou, popř. provensálské koření.
Vyzkoušejte také:
Vepřové kotlety na víně a fenyklu
Hovězí na thajský způsob (s houbami a ústřicovou omáčkou)
Salát s hruškami, vlašskými ořechy a sýrem