Patenty
Bramborové placky alias patenty plněné povidly a mákem jsou tradičním receptem našich předků. Bývaly levné, protože se na ně používaly ingredience, které si lidé sami vypěstovali doma. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Tento tradiční pokrm dobře znají naše babičky a stále se připravuje v mnoha rodinách. Plackám se kromě patentů říká i jinými jmény – laty, podešve, přesňáky aj. Na tuto dobrůtku se už dnes zapomíná a myslím, že je to škoda. Patří totiž k odkazu našich předků.

Není to recept ani rychlý, ani snadný a pokud ho budete dělat sami, budete toho mít jak se říká „plné kecky“. Dříve se do přípravy zapojovala celá rodina a protože bylo dětí hodně, šlo to rychle. Zatímco dříve se smažilo přímo na plotně, s dnešními ultra super moderními spotřebiči musíme používat pánev.  Zkuste i vy zapojit svoje děti, pokud už jsou trochu odrostlé, aby také přičichly k vaření. Můžou třeba smažit, potírat máslem nebo sypat mákem.

Také po vás zbude spousta nepořádku, takže alespoň jeden pár rukou navíc se bude určitě hodit. Buď jak buď, i když vám to dá něco práce, určitě se to vyplatí. Tento recept je na přibližně 15 placek, ale když už je budete dělat, doporučuji udělat minimálně dvojitou porci. Manželčina babička vždy dělává kolem padesáti placek a zvládá to sama, ale oni starší lidé jsou přeci jen šikovnější.



Časový rozvrh:

Vaření brambor: cca 1 hodina + chladnutí


Příprava těsta, smažení, motání: do 1 hodiny

Co budete potřebovat:

(na cca 15 placek)

  • 750 g brambor
  • 50 g másla
  • polohrubou mouku
  • 150 g mletého maku
  • 1 vejce
  • cukr moučku
  • povidla (lze vynechat)
  • olej
  • špetku soli


Nejdříve si uvařte brambory ve slupce, dokud nejsou měkké (max. 1 hodina podle velikosti a druhu). Než se uvaří, můžete si umlet mák a smíchat s cukrem (množství cukru je individuální, ale minimálně polovinu dávky máku). Až jsou brambory uvařené, dejte je vychladnout na vzduch (v chladnějších měsících), popř. si je můžete uvařit už den předem.

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemné straně struhadla. Dejte pozor, ať se vám tam nedostanou větší kousky, dělaly by při válení problémy.

V míse nebo na vále si smíchejte nastrouhané brambory s 200 g mouky (přisypávejte mouku postupně). Přidejte vejce a špetku soli ( nedávat moc, jinak zřídne těsto) a pečlivě hněťte. Když bude těsto pořád lepivé, přidávejte další mouku (max. dalších 100 g). Lepivost těsta závisí na druhu brambor.

Na jedné plotýnce si roztopte máslo a na další si rozžhavte teflonovou pánev (s nepřilnavým povrchem). Budeme totiž smažit bez oleje.  

Ukrojte si z těsta bochníček o průměru cca 6 cm a na vysypaném válu jej z obou stran rozválejte. Při obracení těsto podsypávejte moukou, aby se vám placka nelepila. Patenty udělejte co nejtenčí.

Placky smažte asi minutu z každé strany. Když se budou nafukovat, nechte je, má to tak být. Hotovou placku odložte na talíř a potřete seshora roztopeným máslem. Další placky skládejte na sebe a vždy potřete seshora.

Hotové placky potřete povidly (možno vynechat), posypte štědrou vrstvou máku (ten můžete ještě pokapat máslem) a smotejte do ruliček, potřete máslem a skládejte do nádoby. Přikryjte pokličkou, aby placky ještě více zvláčněly.

Placky se mohou jíst teplé i studené, dají se i zamrazit.

Přejeme dobrou chuť!


Tipy:

Smažení vám urychlí, když použijete dvě pánve/plotýnky.

Placky můžete plnit i nesladkou náplní, zeleninou apod. asdf

 

Vyzkoušejte také:

Čokoládovo - cuketová buchta

Jednoduchá bábovka ze šlehačky

Lívance s rybízovou pěnou

Tvarohový dort s jahodami

 

VŠECHNY  RECEPTY