
Vepřové kotlety naložené v jablečné šťávě, bylinkách a zakysané smetaně získají skvělou nasládlou chuť a jejich přípravu s naším návodem zvládne i začátečník.
Příprava: cca 10 min. + uležení
Vaření: do 20 min.
Co budete potřebovat:
- 4 vepřové kotlety (tloušťka cca 2 cm)
- jablečnou šťávu (popř. džus)
- ½ lžíce francouzské hrubozrnné hořčice
- ½ lžíce sušené šalvěje
- 1 stonek rozmarýnu (popř. ½ lžíce sušeného)
- ½ citronu
- cca 150 g zakysané smetany (18%)
- ½ lžíce zázvorové pasty (lze vynechat)
- cukr
- olej
Do zapékací nádoby nalijte dost jablečné šťávy, aby dosahovala nad kotlety. Přidejte vymačkanou šťávu z citronu, hořčici, bylinky, zázvor a smetanu a promíchejte. Zdá-li se vám šťáva moc kyselá, můžete přidat cukr. Vložte vedle sebe kotlety a nechte uležet alespoň 1 hodinu.
Rozpalte pánev a na troše oleje osmahněte kotlety, asi 1-2 minuty z obou stran (záleží na tloušťce masa). Kotlety vyndejte na talíř nebo jinou nádobu a nalijte do pánve šťávu.
Za stálého míchání přiveďte k varu. Snižte plamen, nechte mírně probublávat a vložte kotlety zpět.
Vařte 4-8 minut, v polovině maso obraťte. Že jsou kotlety hotové, poznáte, když je propíchnete. Jestli z masa teče červená šťáva (krev), ještě hotové není.
Podávejte s vaší oblíbenou přílohou.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Tučnou smetanu najdete v Lidlu.
Maso si kupte od dobrého řezníka, ne týden zabalené v plastu ze supermarketu.
Podobné recepty:
Vepřové kotlety na víně a fenyklu
Krůtí filety se žampionovou omáčkou
Asijský špíz satay s arašídovou omáčkou