Baigan bharta - lilek po indicku
Baigan bharta je oblíbené indické jídlo kombinující lilek, rajčata, jogurt a koření. Existují nespočetné varianty a tuhletu jsme odzkoušeli a vybrali pro vás (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Lilek s rajčaty, indickým kořením a jogurtem. Výsledná chuť je jemná, mírně nakyslá s pikantním koncem díky chilli papričce. Podávejte jako přílohu k hlavním jídlům nebo jezte s plackami nán, chlebem, rýží apod. jako lehčí večeři. Pro pomazánkovou verzi viz tipy.

 


Příprava: do 10 min. + 30 min. pečení  a vychladnutí

Vaření: do 15 min.

 

 

 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 – 6 osob)

  • 2 velké lilky
  • 4 rajčata, oloupané a nakrájené na kousky (viz tip)
  • 1 cibuli nakrájenou nadrobno
  • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
  • 2,5 cm zázvoru, oloupaného a najemno nastrouhaného
  • 1 čerstvou nebo sušenou chilli papričku (lze vynechat)
  • 1 lžičku mletého koriandu
  • 1 lžičku garam masaly
  • ½  lžičky kurkumy
  • 300 g tučného jogurtu (10 %)
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíci natě koriandru (petržele)


Rozehřejte troubu na 220 °C. Na plech rozprostřete alobal a trochu vymažte olejem. Lilek rozkrojte podélně na polovinu, párkrát propichněte a rozkrojenou částí položte na alobal. Dejte zapéci do trouby na cca 20 minut nebo dokud není lilek měkký. (Lilek můžete také udělat v páře, trvá to přibližně stejnou dobu).

Měkký lilek nechejte vychladnout. Lžící vydlabejte vnitřek lilku do misky nebo na talíř, odložte stranou a slupku vyhoďte. V hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejte na středním plamenu 2 lžíce  oleje. Přidejte cibuli a česnek. Vařte za stálého míchání asi 3 min.

Přidejte rajčata, zázvor, nadrobno nakrájenou chilli papričku a všechno koření. Řádně osolte, popř. opepřete. Promíchejte a vařte 5 min. Pak přidejte lilek. Jestli je třeba, vařečkou kusy lilku rozdělte na menší. Vařte dalších pět minut, občas promíchejte.

Vmíchejte jogurt, promíchejte a nechte pár minut prohřát.

Podávejte jako přílohu k hlavním jídlům nebo jako hlavní jídlo s plackami, rýží, chlebem apod.

Přejeme dobrou chuť!



Tipy:

Rajčata nejsnáze oloupeme tak, že jim nahoře nařízneme slupku do tvaru křížku, dáme do misky a přelijeme vroucí vodou. Po 1 minutě je vytáhněte a oloupejte. Půjde to snadno. V zimě můžete použít rajčata z plechovky, ty jsou někdy už oloupané.

Pomazánka – jestli chcete studenou pomazánku, všechnu zeleninu nejdříve uvařte podle návodu, nechte vychladnout a pak rozmixujte. Smíchejte s jogurtem a uschovejte v ledničce.

 

Podobné recepty:

Libanonské kari s lilkem a cuketou

Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty

Indická polévka z červené čočky

Špenát po indicku (Sag Aloo)

Vegetariánská korma

 

VŠECHNY RECEPTY