Lilek s rajčaty, indickým kořením a jogurtem. Výsledná chuť je jemná, mírně nakyslá s pikantním koncem díky chilli papričce. Podávejte jako přílohu k hlavním jídlům nebo jezte s plackami nán, chlebem, rýží apod. jako lehčí večeři. Pro pomazánkovou verzi viz tipy.
Příprava: do 10 min. + 30 min. pečení a vychladnutí
Vaření: do 15 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 – 6 osob)
- 2 velké lilky
- 4 rajčata, oloupané a nakrájené na kousky (viz tip)
- 1 cibuli nakrájenou nadrobno
- 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
- 2,5 cm zázvoru, oloupaného a najemno nastrouhaného
- 1 čerstvou nebo sušenou chilli papričku (lze vynechat)
- 1 lžičku mletého koriandu
- 1 lžičku garam masaly
- ½ lžičky kurkumy
- 300 g tučného jogurtu (10 %)
- olej
- sůl
- pepř
- 1 lžíci natě koriandru (petržele)
Rozehřejte troubu na 220 °C. Na plech rozprostřete alobal a trochu vymažte olejem. Lilek rozkrojte podélně na polovinu, párkrát propichněte a rozkrojenou částí položte na alobal. Dejte zapéci do trouby na cca 20 minut nebo dokud není lilek měkký. (Lilek můžete také udělat v páře, trvá to přibližně stejnou dobu).
Měkký lilek nechejte vychladnout. Lžící vydlabejte vnitřek lilku do misky nebo na talíř, odložte stranou a slupku vyhoďte. V hrnci nebo v hlubší pánvi rozehřejte na středním plamenu 2 lžíce oleje. Přidejte cibuli a česnek. Vařte za stálého míchání asi 3 min.
Přidejte rajčata, zázvor, nadrobno nakrájenou chilli papričku a všechno koření. Řádně osolte, popř. opepřete. Promíchejte a vařte 5 min. Pak přidejte lilek. Jestli je třeba, vařečkou kusy lilku rozdělte na menší. Vařte dalších pět minut, občas promíchejte.
Vmíchejte jogurt, promíchejte a nechte pár minut prohřát.
Podávejte jako přílohu k hlavním jídlům nebo jako hlavní jídlo s plackami, rýží, chlebem apod.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Rajčata nejsnáze oloupeme tak, že jim nahoře nařízneme slupku do tvaru křížku, dáme do misky a přelijeme vroucí vodou. Po 1 minutě je vytáhněte a oloupejte. Půjde to snadno. V zimě můžete použít rajčata z plechovky, ty jsou někdy už oloupané.
Pomazánka – jestli chcete studenou pomazánku, všechnu zeleninu nejdříve uvařte podle návodu, nechte vychladnout a pak rozmixujte. Smíchejte s jogurtem a uschovejte v ledničce.
Podobné recepty:
Libanonské kari s lilkem a cuketou
Zapékaný lilek s mozzarellou a rajčaty
Indická polévka z červené čočky