
Zapékaná ryba s bramborovou kaší je chutné a vydatné jídlo vhodné na větší sváteční obědy (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Skvělý a chutný recept z Anglie. Angličané z nějakého důvodu preferují maso s kaší zapéct, místo aby je jedli odděleně jako jiné národy. Říkají tomu pie (čti páj) a jsou různé druhy, ať už je to cottage pie (s mletým hovězím), fish pie (s rybou) nebo sheperd's pie (s mletým hovězím nebo jehněčím).
Všechny tyto „zapékačky" jsou podobné a s neskutečným množstvím obměn. I když jsou vlastně způsobem, jak se zbavit zbytků, výsledkem je pokrm hodně dobrý a sytý, vhodný na velké sváteční obědy.
Příprava: 25 min.
Pečení: 25 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 3 - 4 osoby)
-
400 ml mléka
-
400 g rybích filet bez kosti (tolstolobik, treska aj.)
-
50 g tučného eidamu (45%) nebo čedaru
-
30 g másla
-
½ pórku, nakrájeného na pásky
-
1 ½ lžíce hladké mouky
-
1 lžíce celozrnné hořčice
-
1 větší rajče
-
1 bobkový list
-
pepř
-
sůl
Na kaši:
-
500 g brambor, oloupaných a nakrájených na větší kousky
-
20 g másla
-
50 ml mléka
-
30 g sýra (eidam, čedar, gouda aj.)
-
2 lžíce strouhanky (lze vynechat)
Uvařte si do měkka brambory (také je můžete udělat v páře). To potrvá asi 20 min. Mezitím si uvaříme rybu. V hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte mléko, bobkový list a asi 3 špetky čerstvě pomletého pepře. Pak přidejte rybu a vařte na mírném ohni 10 minut. Osolte.
Přichystejte si menší zapékací formu. Do ní přesuňte hotovou rybu. Mléko slijte do odměrky.
Pánev opláchněte a dejte zpět na plotnu. Roztopte máslo a osmahněte na něm asi 5 min. nakrájený pórek. Nezapomeňte míchat. Přidejte mouku a za stálého míchání smažte 2 minuty. Pak přidejte hořčici a promíchejte. Přilijte 250 ml odstaveného mléka. Míchejte, dokud se nevytvoří omáčka (pár minut). Odstavte z plotny a přihoďte sýr. Řádně promíchejte, až je sýr roztopený. Ochutnejte, dosolte a pak omáčkou zalijte rybu.
Zapněte si troubu na 180oC. Nakrájejte si rajče na pásky a ty rozložte na omáčku. Až jsou měkké brambory, slijte vodu, přidejte k nim máslo a mléko a rozmačkejte je na kaši. Kaši nandejte lžící do zapékací formy a rozprostřete do rovnoměrné vrstvy. Posypte zbytkem sýra, popř. strouhankou a dejte zapéci do trouby na 20 minut nebo dokud nejsou brambory mírně dozlatova.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Část ryb můžete nahradit i různými mořskými potvůrkami (oliheň, kalamari, krevety apod.). Lze i míchat různé druhy ryb. Fish pie je vlastně velmi chutný způsob, jak se zbavit zbytků ryb.
Než pórek nakrájíte, rozřízněte ho podélně do poloviny a pak propláchněte. Daleko líp ho tak zbavíte nečistot.
Hotové jídlo nebo jeho část lze zmrazit a mít tak v záloze rychlou večeři.
Podobné recepty:
Rychlý losos s bramborovo-rajčatovým salátem
Zapékané hovězí s bramborovou kaší (cottage pie)
Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou
Zapékané brambory v křenové omáčce
Zapékané hřiby s bramborovou kaší