
Co budete potřebovat:
-
100 g změklého másla
-
30 g cukru krupice
-
120 g polohrubé mouky
-
250 g mascarpone (popř. smetanového sýra)
-
50 g cukru krupice
-
1 vejce
-
4 jablka (cca 250 g), oloupané a nakrájené na plátky
-
1 lžičku mleté skořice
-
25 g krájených mandlí (lze vynechat)
Předehřejte troubu na 230°C (s ventilátorem na 210°C). Rozmíchejte spolu máslo, cukr a mouku, dokud se neutvoří těsto. To rozprostřete na spodek dortové formy (23 cm).
V míse smíchejte mascarpone a cukr. Pak přidejte vejce. Směs rovnoměrně vytřete do formy na těsto. Jablka promíchejte se skořicí a strčte na 2 minuty do mikrovlnky (plný výkon). Plátky jablek rozložte na krém.
Dejte do trouby na 10 minut. Pak snižte teplotu na 200°C (s ventilátorem na 180°C) a pečte dalších 25 minut.
Pokud používáte i mandle, posypte jimi koláč a strčte opět do trouby, dokud mandle nezhnědnou.
Pokud mandle nepoužíváte, vytáhněte koláč z trouby rovnou. Nechte vychladnout, pak odstraňte boční část formy a dejte dobrotku vychladit do lednice.
Přejeme dobrou chuť!
Vepřové kotlety v jablečné šťávě
Jednoduchý medovo - jablečný koláč
Lehký a úsporný jablečný dort z ovocného pudingu