
Zapékané hřiby s bramborovou kaší (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Podušené hříbky s celerovou natí a omáčkou, navršené bramborovou kaší a zapečené v troubě. Snadný vegetariánský recept s chutným výsledkem.
Příprava: do 10 minut
Vaření: cca 45 minut
Co budete potřebovat:
(pro 4 osoby)
- 1 kg brambor
- 5 stonků celerové natě, nahrubo nastrouhané
- 500 g hřibů (žampionů apod.), nakrájených nadrobno
- 1 cibuli, nakrájenou nadrobno
- 2 stroužky rozdrceného česneku
- 70 g másla nebo margarínu
- 250 ml mléka
- 2 lžíce mouky
- hrst petrželové natě, nakrájené nadrobno
- 1 lžičku sušeného tymiánu (provensálského koření)
- 1 lžíci citronové šťávy
- sůl, pepř
Brambory oloupejte, nakrájejte na čtvrtky a uvařte, dokud nejsou měkké (do 20 minut). Slijte vodu, přidejte asi 30 g másla a 50 ml mléka a udělejte ne příliš hustou kaši (jestli bude třeba, přidejte mléko). Dosolte.
Zbývající máslo roztopte ve větším hrnci. Přidejte celer a cibuli. Smažte dokud nezesklovatí. Přidejte hříbky, česnek a tymián. V hrnku si rozmíchejte mouku s trochou mléka, pak přidejte zbylé mléko. Vlijte do hrnce k hříbkům. Přidejte petrželovou nať a citronovou šťávu a odvážně dosolte (dopepřete). Nechte vařit na mírném ohni asi 5 minut tak, aby směs nebyla tekutá (je-li třeba, přidejte mouky).
Všechno vylijte do zapékací mísy, nahoru přidejte rovnoměrnou vrstvu bramborové kaše a dejte na cca 20 minut zapéct do trouby na 190 stupňů.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Máme teď období pažitky, tak s ní můžete nahradit petrželovou nať.
Podobné recepty:
Zapékané hovězí s bramborovou kaší
Zapékaná ryba s bramborovou kaší
Zapékaná pohanka s rýží, hlívou ústřičnou a zeleninou