
Známé čínské jídlo Mravenci lezoucí po stromě jsou vlastně tenké nudle s marinovaným mletým vepřovým. (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Cože? Budeme vařit mravence? Ne tak docela. Jedná se o populární čínské jídlo, které má (údajně) připomínat mravence lezoucí po stromě a jeho větvích. Ve skutečnosti jde o směs naloženého vepřového a nudlí. Výsledkem je rychlý a chutný recept s exotickým nádechem.
Příprava: 5 min. + 30 minut uležení
Vaření: 10 - 15 minut
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 osoby)
- 250 g tenkých průhledných nudlí (rýžových apod.)
- 250 g mletého vepřového
- 4 jarní cibulky, nakrájené na šikmo
- 180 ml kuřecího (zeleninového) vývaru
- 2 lžíce oleje
Na marinádu:
- 1 a půl lžíce oleje
- 2 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce rýžového vína (pro alternativu viz tipy)
- 1 lžičku cukru
- 2 lžíce chilli omáčky (pro alternativu viz tipy)
V míse si smíchejte vepřové se všemi ingrediencemi na marinádu a nechte asi 30 minut uležet.
Dejte do velkého hrnce vařit vodu. Až bublá, vhoďte nudle. Vařte podle návodu na obalu (většinou kolem 3 minut). Pak slijte vodu a propláchněte studenou vodou, aby se nelepily.
Ve woku si rozehřejte olej a přihoďte jarní cibulku. Za stálého míchání ji orestujte (asi minutu). Pozor, aby se nespálila. Přihoďte naložené maso, zvyšte teplotu a za stálého míchání osmahněte, dokud maso neztratí svou růžovou barvu.
Přilijte vývar a za občasného míchání přiveďte k varu. Vhoďte nudle, dobře promíchejte a za stálého míchání vařte, dokud nejsou nudle pořádně horké a vývar vyvařený.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Místo rýžového vína můžete použít rýžový ocet (smíchaný s vodou v poměru 1:1). Ten lze koupit ve zdravých výživách.
Místo chilli omáčky můžete použít kečup nebo rajčatové pyré smíchané s chilli v prášku.
Související recepty:
Jak jsem potkal Číňany - část 1.
Čínské speciality - badyán a mramorovaná vejce
8 nejoblíbenějších čínských jídel