Některé recepty volají po alkoholu, zejména francouzská kuchyně je taková. Co když ale alkohol nepijete nebo zrovna nemůžete? Budou pro vás takové pokrmy tabu? Existuje nějaká alternativní náhražka?
Můžeme vás uklidnit, náhražky existují, i když ne vždy úplně přesně kopírují chuť původní ingredience. Nicméně dobře poslouží a leckdy objevíte, že výsledek bude dokonce lepší s danou alternativou.
Tady je několik nejčastějších alkoholických nápojů užívaných při vaření či pečení a jejich nealkoholičtí zástupci:
Amaretto
Náhražka: marcipán popř. mandlová tresť
Pivo
Nahrážka: nealkoholické pivo, slepičí vývar, bílý hroznový džus
Bourbon
Nahrážka: nealkoholická vanilková esence, (perlivý) jablečný mošt
Koňak
Džus z broskví, meruněk nebo hrušek
Kávový likér (brandy)
Náhražka: espresso
Dávkování: 2 lžíce kávového likéru (Kahlua apod.) nahradíme půl až jednou lžičkou granulí instantní kávy rozpuštěných ve 2 lžících horké vody se špetkou cukru
Rum
Náhražka: rumová tresť (na 2 lžíce rumu ½ lžičky tresti), ananasový džus
Sekt, šampaňské
Náhražka: sifon, sodová voda, zázvorové pivo
Sherry
Náhražka: jablečný mošt, káva, pomerančový džus, ananasový džus.
Sherry v marinádě: ½ hrnku sherry nahraďte ¼ hrnkem vinného nebo jablečného octa smíchaného se ¼ hrnkem vody a 1 lžící cukru, popř. 1 lžící vinného octa smíchaného s ½ hrnkem slepičího vývaru (vodou) -
Vodka
Náhražka: voda, jablečný mošt, bílý jablečný džus smíchaný se šťávou z limetky
Víno, bílé
Náhražka: bílý hroznový džus, bílá hroznová šťáva, jablečný mošt, jablečný džus, voda, zeleninový vývar (v případě, že je hroznová šťáva příliš sladká, můžete přidat trochu vinného octa)
Víno, bílé suché
Náhražka: voda, kuřecí vývar, bílý hroznový džus, šťáva z citrusových plodů, zředěný jablečný ocet, zředěný vinný ocet, tekutý obsah zavařených hříbků v plechovce
Víno, červené
Náhražka: hroznový džus (červený), silný zeleninový nebo hovězí vývar, brusinkový džus, červená hroznová šťáva (v případě, že je hroznová šťáva příliš sladká, můžete přidat trochu vinného octa nebo šťávu z citrusových plodů)
Víno, rýžové
Používané hlavně v čínské kuchyni
Náhražka: na restování (stir-fry) můžete použít jablečný nebo bílý hroznový džus smíchaný se šťávou z citrusů, nebo vodou zředěný rýžový ocet
Přečtete si také:
Jak naučit vaše děti, aby měly rády zeleninu
Recepty na úklid bez škodlivé chemie