SpaceX tvrdí, že Falcon Heavy mnohonásobně předčí Deltu IV. (spacex.com)
SpaceX tvrdí, že Falcon Heavy mnohonásobně předčí Deltu IV. (spacex.com)

Podle prohlášení ze začátku měsíce plánuje Space Exploration Technology (SpaceX) vybudovat monstrózní, 22 poschodí vysokou raketu, o níž hovoří jako o "nejvýkonnější na světě".

Falcon Heavy bude schopna do vesmíru vynést až 53 tun, což je více než dvojnásobek toho, co unesou dnes běžně používané rakety Delta IV.

Generální ředitel společnosti SpaceX, Elon Musk, který mimo jiné založil PayPal a řadu dalších podniků, prohlašuje, že obří raketa "bude mít větší únikovou rychlost a užitečné zatížení, než jakýkoli jiný dopravní prostředek v historii, kromě měsíční rakety Saturn V, která však byla po skončení programu Apollo rozebrána".

Falcon Heavy, který je vysoký 69 metrů a má 27 motorů, bude při svém startu pohánět tah ve výši 3,8 milionu liber, což se rovná tahu 15 Boeingů 747 vzlétajících současně. Každý start by přišel na částku mezi 80 a 125 miliony dolarů.

SpaceX tvrdí, že tak mnohonásobně předčí Deltu IV, protože má "více než dvojnásobné užitečné zatížení, a to za třetinové náklady".

Raketa Saturn V byla použita v projektech Apollo a Skylab v letech 1960 až 1970 a měla kapacitu užitečného zatížení ve výši 260 000 liber (117 934 kg). V první fázi disponovala tahem 7,6 milionů liber (34,5 milionu newtonů).

Společnost uvedla, že první start raket je plánován na rok 2013 či 2014 z Kalifornie. Následné starty budou z Cape Canaveral na Floridě.

Od prosince je SpaceX první společností, která dokázala poslat do vesmíru i zpět vlastní kosmickou loď. Úspěch představují i její menší modely Falcon 9, které používá i NASA.

Video simulaci startu raketoplánu Falcon Heavy

Article in English

Související články:

Každých 27 milionů let zaniká na zemi veškerý život

Vojenští roboti – zabijáci vyvolávají morální diskuzi

Meditace změní strukturu mozku již za osm týdnů, zjistila studie