Ze Střední a Jižní Ameriky dovezli dobyvatelé v 15. století do Evropy nejenom truhly se zlatem, ale i poklad jménem rajče. Této rostlině se daří dobře i v našem mírném pásmu. Díky své nenáročnosti a výjimečným chuťovým a estetickým vlastnostem si získala oblibu celého světa. Největšími producenty rajčat na světě jsou Čína (cca ¼ světové produkce), USA, Turecko, Indie a Itálie. V Evropě pak ještě k nejsilnějším producentům patří Španělsko, Nizozemsko, Francie a Polsko.

Paleta tvarů, velikostí a částečně i barev. (Velká Epocha/Juraj Skovajsa)
Výživová hodnota rajčat*
Rajčata se vyznačují vysokým podílem vody – běžně kolem 95 %. Nicméně i tak jsou hodnotné pro výživu člověka. Barvu rajčat mají „na svědomí“ karotenoidy, zejména lykopen. Tato látka má silné antioxidační účinky. To znamená, že v našem těle neutralizuje volné kyslíkaté radikály, které se tvoří například při stresu a způsobují předčasné stárnutí. Další složkou je potravinová vláknina, která ovlivňuje při vyšší konzumaci rajčat trávení. Zejména upravuje střevní peristaltiku.
Mezi kyselinami je v rajčatech největší množství kyseliny citronové. Kyseliny plodů rajčat napomáhají trávení s výjimkou osob s přebytkem žaludečních šťáv.
Další významnou složkou rajčat jsou minerální látky. Z těch převažuje obsah draslíku, hodně zde najdeme také vápníku nebo hořčíku. Obecně se tyto prvky chovají v našem těle jako zásadotvorné – říkáme, že napomáhají vyrovnávání acidobazické rovnováhy v lidském organismu. Vysoký je i podíl mikroelementů, obsahují hodně železa, manganu, molybdenu a také bór – jsou doporučovány jako podpůrný prostředek při nervových poruchách.
Zralé rajčatové plody jsou tedy vynikajícím doplňkem a zdrojem zdraví prospěšných látek v naší výživě. Je však třeba připomenout, že toto platí jen u zralých plodů. Zelené plody obsahují silně toxický glykoalkaloid tomatin, který se vyskytuje i v jiných zelených částech rostliny, proto je potřeba se konzumaci nezralých plodů vyhnout.
Pěstování, dostupnost a využití

Hydroponické pěstování v skleníku. (wikimedia/Giancarlo Dessì)
Díky nenáročnosti a možnostem pěstování si evropský trh vystačí pokrýt svou potřebu po velkou část roku sám. Ačkoliv Španělsko, Itálie nebo Holandsko produkují rajčata po celý rok, v zimním období mají samozřejmě nižší výnosnost a na celoevropskou poptávku nestačí. Do „hry“ pak vstupují Turecko (které svým způsobem patří do Evropy také) a Maroko. Nicméně, kritériem určujícím z kterého koutu Evropy nebo blízkých států se k nám rajče dostane, je většinou cena (kombinace nákupu a přepravních nákladů), respektive nabídka a poptávka. Na český a slovenský trh se většinou rajčata dováží zhruba dle následující tabulky:
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
Španělsko | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |
Turecko | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x | x |
Holandsko | x | x | x | x | x | x | x | |||||
Francie | x | x | x | x | x | |||||||
Maroko | x | x | x | x | x | x | x | x | ||||
Polsko | x | x | x | x | x | x |
||||||
CZ+SK | x | x | x | x | x |

Italské rajče San Marzano má výjimečné aroma, chuť i tvar a je to jediné rajče, které se smí použít na pravou pizzu Napoletanu. (Velká Epocha/Juraj Skovajsa)
Tipy na závěr
- Neskladujte rajčata v lednici - při nízkých teplotách ztrácejí aroma i chuť.
- Nechcete-li slupky rajčat v jídle, ponořte je před přípravou nakrátko do vroucí vody, pak je lehce oloupete.
- Máte doma nedozrálá rajčata? Nevadí, dejte je na 1-2 dny doma za okno a pěkně vám „poskočí“.
- Když je rajče příliš měkké, špatně se krájí. Když ho dáte na cca 10 minut do ledové vody, výrazně zpevní.
Recepty
* Část "Výživová hodnota rajčat" vznikla ve spolupráci s doc. Ing. Otakarem Ropem, Ph.D., z Ústavu potravinářské technologie a mikrobiologie, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.