Snadná, zdravá a barevně atraktivní polévka vhodná pro vegetariány, dietáře, ale i všechny ostatní. Pokud můžete, použijte mladý špenát z vlastní zahrádky, který by měl právě růst.
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 osoby)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, rozdrceného
- půl středně velké cibule, nadrobno nakrájené
- 1 řapík celeru, nadrobno nakrájený
- 1 středně velký brambor, oloupaný a nakrájený na kostky
- 500 ml zeleninového vývaru (bujónu)
- 500 ml polotučného (nízkotučného) mléka
- 180 g čerstvého špenátu
- pepř z mlýnku
Rozehřejte olej ve větším hrnci. Osmahněte cibuli, celer, česnek a brambor asi 5 minut (dokud cibule nezesklovatí). Přidejte vývar a mléko. Přiveďte k varu, zakryjte a nechte vařit na mírném ohni asi 10 minut.
Vhoďte polovinu špenátu, zakryjte a opět nechte mírně vařit dalších 10 minut. Nechejte pár minut vychladnout a pak polévku přelijte do mixéru (jestli se tam nevejde, můžete provést nadvakrát). Přidejte zbývající špenát a dobře rozmixujte (tím získáme sytou zelenou barvu).
Přelijte zpátky do hrnce a nechte chvilku mírně vřít, až bude všechen špenát úplně měkký.
Přejeme dobrou chuť!
Podobné recepty:
Cuketovo - špenátová polévka se smetanou