Cibulačka je asi jednou z nejznámějších francouzských polévek a není divu, že je tak oblíbená.
Na přípravu si vystačíte s pár ingrediencemi, které jsou snadno k dostání po celý rok, a přitom je výsledek jedna z nejlepších polévek, jaké jsem kdy jedl. Naprostý hit, dalo by se říct, a navíc je minimální šance, že by se konečný pokrm nevydařil.
Příprava: 15 min.
Vaření: do 45 min.
Co budete potřebovat:
(porce pro 4 osoby)
- 400 - 500 g cibule, nakrájené na tenké pásky
- 3 lžíce másla (oleje)
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 lžíce provensálského koření (lze vynechat)
- 1 stroužek česneku, rozdrceného (lze vynechat)
- pepř (lze vynechat)
- vinný nebo jiný ocet (lze vynechat)
- kousek bagety (rohlík)
- tvrdý sýr
V hrnci roztopte máslo. Přidejte cibuli a za občasného míchání osmahněte cibulku dozlatova. Přidejte vývar, koření a česnek (pokud je použijete), přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a nechte vařit na mírném ohni 15 - 20 minut. Můžete dochutit pepřem a pokud se vám vývar vyvede příliš slaný, přidejte trochu vinného octa.
Před podáváním si nakrájejte bagetu na asi 1 cm plátky a osmahněte z obou stran na pánvi (v topinkovači to bude rychlejší). Na horký plátek bagety nastrouhejte sýr, dejte do polévky a můžete servírovat.
Přejeme dobrou chuť!
Tipy:
Některé recepty na francouzskou cibulačku uvádějí i bílé víno (kolem 100 ml). Protože nejsem zastánce alkoholu v životě ani vaření, vynechal jsem ho a výsledek byl stejně báječný. Na přidání kyselinky postačí trochu vinného octa.
Protože vám vystačí v podstatě jen cibule, vývar a olej (možná trocha octa), lze polévku uvařit i v polních podmínkách. Proč nezkusit potěšit vaše ratolesti nebo kamarády na výletě v přírodě nebo při stanování a uvařit jim cibulačku třeba v kotlíku.
Podobné recepty: