VODNÍ MELOUN: Nic vám nepřipomene léto tolik, jako sladká a osvěžující chuť vodního melounu. (Se svolením Joa Coca)
VODNÍ MELOUN: Nic vám nepřipomene léto tolik, jako sladká a osvěžující chuť vodního melounu. (Se svolením Joa Coca)
Lze znovu navodit báječný čas letních radovánek z dětství? Možná, že jako dospělí už tuto svobodu dlouhých volných dní nezažijeme, zato povědomou chuť vodního melounu připomínající samotnou esenci dávno zmizelých odpolední si můžeme užívat stále.

Ať už jste ho sklidili z vlastní zahrádky nebo koupili v obchodě či na trhu, v parných dnech nemůže být nic lepšího na zchlazení než plátek čerstvého melounu.

 

Dobrý nejen na zub, ale i pro zdraví

Vodní meloun je daleko víc než pouhá osvěžující pochoutka. Má málo kalorií, je bez tuku, cholesterolu a je nabitý energií v podobě zdravých živin a vláknin. Kromě vitamínů A a C je bohatým zdrojem draslíku, železa a obzvlášť lykopenu, červeného pigmentu, který patří do třídy zdraví prospěšných látek nazývaných karotenoidy.

Evropští vědci prokázali statisticky významnou spojitost mezi vysokým podílem potravinového lykopenu a sníženým rizikem srdečních chorob. Výzkumníci z Harvardu zase demonstrovali, že lykopen chrání muže před rizikem vzniku rakoviny prostaty. Další studie naznačují, že lykopen může chránit také před rakovinou gastrointestinálního traktu, plic, prsu a děložního hrdla.

Melounem proti horku

Protože vodní meloun obsahuje až 92 procent vody, je logickou volbou pro horké letní dny. Také jeho příprava je díky vysokému podílu vody snadná. Překvapte návštěvu džbánem vychlazeného melounového džusu, který připravíte jednoduše tak, že rozmixujete dužinu plodu a přelijete nápoj přes sítko, abyste se zbavili pecek a pevných částí. Podávejte buď samotné nebo přidejte šťávu z čerstvě vymačkané limetky a trochu cukru.

Dětem můžete vyrobit osvěžující melounovou zmrzlinu. Zbavte meloun slupky a dužinu nakrájejte na delší pásky o tloušťce 1,5 – 2 cm. Ty pak propíchněte špejlí a pevně zabalte do potravinové fólie. Dejte do mrazničky, dokud meloun neztvrdne (1 – 2 hodiny). Podávejte ihned po vytažení. Nanuky vydrží zmrazené v uzavřené nádobě až jeden týden.

I když je historie vodního melounu nejasná, má se za to, že pochází z pouště Kalahari v Africe, i když se toto ovoce objevovalo i na raných egyptských hieroglyfech. Časem se melouny rozšířily i do ostatních zemí, kam byly přiváženy na lodích středomořských obchodníků.

Nakonec se vodní melouny dostaly do Číny, která je nyní největším producentem tohoto ovoce na světě. U nás se melounům daří v teplejších oblastech, především na jižní Moravě.

Jak vybrat dokonalý meloun

  1. Odrůda Crimson - charakteristická pruhováním. (Juraj Skovajsa / Velká Epocha)
    Odrůda Crimson - charakteristická pruhováním. (Juraj Skovajsa / Velká Epocha)
    Meloun uchopte do rukou a přesvědčte se, že je symetrický a pevný a slupka není měkká a poškozená. Stopka by neměla být nahnilá.
  2. Zkuste ho potěžkat. Měl by se zdát na svou velikost těžký, protože dobrý meloun sestává z 92% vody.
  3. Přesvědčte se, že má naspodu žluté kolo (u odrůdy Sugar Baby) anebo výrazné rozdíly mezi pruhováním (u odrůdy Crimson). To znamená, že nebyl sklízen příliš brzy.
  4. Poklepejte na meloun polštářky prstů. Ten správně vyzrálý by měl vydávat charakteristický dunivý zvuk.


Převzato a upraveno z časopisu Natural Home, který poskytuje nápady a inspirace týkající se zdravého, ekologického a estetického bydlení. Pro více informací navštivte: www.NaturalHomeMagazine.com.

20px_United_Kingdom

 

Čtěte také:

Čína má nejnovější potravinový skandál - vybuchující melouny (video)