Běžně se zatím v této oblasti setkáváme jen s banánem, který se u nás dozrává v několikatunových množstvích v dozrávacích komorách. Při tomto procesu se ze škrobovitého zeleného banánu stává sladká pochoutka ve žlutém županu.
Dozrávací proces se ale dá využít i u mnoha dalších druzích (nejen exotického) ovoce a zeleniny.
Exotické plody k nám musí urazit dlouhou několikatýdenní cestu, chceme-li si je dopřát. Kdyby se naložily na zámořské lodě zralé, při tak náročné cestě by se zkazily, ještě než by dorazily na „druhý břeh“. Proto (v případě, že nemáte soukromý tryskáč) je jedinou přijatelnou možností nakládat mnohé druhy ovoce a zeleniny nezralé anebo v takzvané přepravní zralosti. To ale může vést k výše zmíněnému problému nekonzumovatelného plodu. Dodavatelé a obchodníci jsou sice spokojeni, že se jim zboží na skladě nekazí, zákazník ale jako nejpodstatnější část řetězce mnohdy nekoupí to, co by si představoval.
Zlatou střední cestu tak můžeme najít v dozrávání, které svým způsobem kopíruje přirozený proces. To umožňuje dodavateli i z nezralého kyselého a tvrdého plodu „vyrobit“ sladkou a šťavnatou lahůdku, která je v konzumní zralosti po několik dalších dnů. Obchodník zas díky zkušenostem umí odhadnout poptávku. Může tedy v pravidelných intervalech odebírat zralé plody od dodavatele a nabízet je zákazníkům.
Mezi ovoce a zeleninu nejcitlivější na ethylen se řadí např. jablko, meruňka, hruška, avokádo, banán, řepa, různé druhy melounů, okurek (žloutne), nektarinka, broskev, švestka, brokolice (žloutne), rajče.