gazpacho
Španělská polévka gazpacho je skvělým osvěžením pro horké letní dny (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
Gazpacho (čti gaspáčo) je španělská polévka pocházející z Andaluzie. Připravuje se z čerstvých ingrediencí a za studena a podává se vychlazená za horkých letních dnů. Existuje nepřeberné množství receptů a variant, my vám přinášíme, samozřejmě, jeden z těch nejlepších. Na této polévce je kromě chuti příjemná i její rychlá a snadná příprava.
 
Pro nejlepší výsledky použijte sezónní zeleninu, pokud možno z vlastní zahrádky.
 
 
Příprava: do 20 min. + chlazení
 
 

Co budete potřebovat:

(porce pro 4 osoby)
 
 
  • čtvrt okurky
  • 1 malou zelenou (červenou) papriku
  • 200 g rajčat
  • 1 malou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 300 ml rajčatového džusu
  • 200 ml vody
  • 1 lžíci rajčatového protlaku
  • sůl
  • pepř
  • hrst petržele (na ozdobení)
 
 
Nakrájejte všechnu zeleninu na větší kusy a dobře rozmixujte v mixéru. Dochuťte, je-li třeba, solí a pepřem. Dejte vychladit do lednice. Podávejte samotné nebo ozdobené natí petržele a/nebo osmahnutými kousky chleba.
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
Vyzkoušejte také:

Marocká polévka s cizrnou

Brokolicová polévka

Chorizo karbenátky