V letní době dovolených je čas připomenout jednoduchý recept na rychlou a levnou svačinu, při které využijete ztvrdlý chleba i sezónně levnější vejce a zeleninu.
Co budete potřebovat:
- starší chleba (pečivo)
- vejce
- olej
Krajíce starého chleba (i jiného pečiva – a může být i hodně ztvrdlé!) namáčíte do rozšlehaných vajec, krátce necháte nasáknout a na oleji rychle osmažíte.
Chleba změkne k nepoznání a když si cestou na koupaliště přikoupíte rajčata, máte výbornou svačinu, která vám celý den vydrží, aniž by se kazila.
(Rodina to jistě ocení a vy můžete zaslouženě získat hrdý titul „smažka“, který jsem i já od syna obdržel :-)
Tip:
Pozor na sůl – ta se při šlehání vajec nechce rozpustit a v misce zůstává dole. Proto v receptu není a je lepší, aby si každý smaženky posolil sám podle chuti.
Na cestách je užitečné mít s sebou ubrousek pro utření mastných rukou.
Obloha: doma můžete smaženky potřít hořčicí, přidat uzeninu nebo další zeleninu a obložit i různými dobrotami.
Přejeme dobrou chuť!
Související recepty:
Bramborové placky s mákem (patenty)