20110721_smazenky
Smaženky jsou rychlou a levnou svačinkou. (Bohumil Bartošek/Velká Epocha

 

V letní době dovolených je čas připomenout jednoduchý recept na rychlou a levnou svačinu, při které využijete ztvrdlý chleba i sezónně levnější vejce a zeleninu.

 


Co budete potřebovat:

  • starší chleba (pečivo)
  • vejce
  • olej

 

Krajíce starého chleba (i jiného pečiva – a může být i hodně ztvrdlé!) namáčíte do rozšlehaných vajec, krátce necháte nasáknout a na oleji rychle osmažíte.

Chleba změkne k nepoznání a když si cestou na koupaliště přikoupíte rajčata, máte výbornou  svačinu, která vám celý den vydrží, aniž by se kazila.
(Rodina to jistě ocení a vy můžete zaslouženě získat hrdý titul „smažka“, který jsem i já od syna obdržel :-)  

Tip:
Pozor na sůl – ta se při šlehání vajec nechce rozpustit a v misce zůstává dole. Proto v receptu není a je lepší, aby si každý smaženky posolil sám podle chuti.  

Na cestách je užitečné mít s sebou ubrousek pro utření mastných rukou.

Obloha: doma můžete smaženky potřít hořčicí, přidat uzeninu nebo další zeleninu a obložit i různými dobrotami.

Přejeme dobrou chuť!

 

Související recepty:

Zeleninové omelety

Bramborové placky s mákem (patenty)

Vajíčková pomazánka

Prkénková večeře

Kukuřičné placičky

Slaný cuketový koláč

 

VŠECHNY RECEPTY