Klasická svačina - namazaný krajíc. (Zdenka Danková / Velká Epocha)
Klasická svačina - namazaný krajíc. (Zdenka Danková / Velká Epocha)

Není sice po Velikonocích, ale v létě jsou vajíčka levnější, a pokud seženete domácí, která jsou čím dál vzácnější, tak si určitě dobře pochutnáte.

Než půjdete do lesa na borůvky či na maliny nebo na houby, přibalte si do batohu svačinu. V lese vám určitě přijde vhod!

U nás v Čechách je zvykem hodně jíst chléb, takže nejjednodušší bude namazat chleba a šup s ním do sáčku.
A čímže chleba namažeme?

Máslo je tuhé, sýry se nám už přejedly a na uzeniny je moc teplo. Takže - pomazánka. Je dobé ji mít připravenou den dopředu.

 

Potřebujete:

  • 3-4 vajíčka uvařená natvrdo (10 minut)
  • sůl
  • lžička plnotučné hořčice
  • 3 ks taveného sýru (Smetanito, Apetito...)
  • cibuli nadrobno pokrájenou nebo pažitku
  • trochu másla nebo rostlinného tuku


Uvařená vajíčka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, přidáme cibuli (kdo nechce cibuli, může nahradit pažitkou), lžičku plnotučné hořčice, tavené sýry, rostlinný tuk či máslo a důkladně zamícháme. Pokud nemáte robot, stačí zamíchat ručně vidličkou.

Mažeme na krajíce chleba, zdobíme rajčaty a jinou zeleninou.

Dobrou chuť doma i v lese!

 

Vyzkoušejte také:

Tvarohová pomazánka s nivou

Smaženky – svačina rychle a levně

Slaný cuketový koláč

Prkénková večeře

Salát mého mládí

 

VŠECHNY  RECEPTY