kompot
Jablečný kompot vám poskytne na konci léta příjemné osvěžení (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
 
Když přijde řeč na kompoty, vždy si vzpomenu na konec prázdnin nebo babí léto, kdy nám babička připravovala kompot z ovoce. Teď už si ho dělávám sám a řeknu vám, že není nad lepší osvěžení a pochoutku, než vychlazený kompot.
 
Příprava nemůže být jednodušší a je to skoro zadarmo. Děti kompot milují (pokud není ze školní jídelny Smile) a jablka, švestky, hrušky, třešně, rybíz a další ovoce si natrháte přímo na zahrádce. Tento recept je na jablečný kompot, ale postup je stejný pro všechny ostatní druhy ovoce.
 
 

Příprava: 5 - 10 min.
 
Vaření: 10 a víc minut
 
 

Co budete potřebovat:

 
  • jablka (tvrdá a kyselá)
  • cukr
  • vodu

Jablka rozkrojte na čtvrtky popř. menší měsíčky, tak aby se jednotlivé kusy lehce jedly. Vykrojte střed (dužinu) a střapeček nahoře a dejte vařit. Použijte asi dvojnásobné množství vody, než máte ovoce. Až bude voda horká, přidejte podle libosti cukr (ten ještě můžete přidávat i v průběhu vaření, takže to hned nepřežeňte).
 
Nechte vařit cca 10 min. a více v závislosti na velikosti a druhu jablek, dokud nejsou měkká. Odstavte a nechte vychladit nebo můžete podávat i za tepla. Když už kompot děláte, udělejte si ho víc a uložte v ledničce, kde vydrží několik dnů. Je to nejenom osvěžující sladká pochoutka, ale zároveň překvapivě sytý pokrm.
 
Přejeme dobrou chuť!
 
 
Tip:
 
Pro obměnu můžete při vaření kompotu přidat hřebíček a kousek skořice. Tato koření dobře ladí s chutí jablek.

Místo cukru můžete použít přírodní a bezpečné sladidlo (nejen) pro diabetiky - stevii.

 

Vyzkoušejte také:

Zázvorový džus

Lívance s rybízovou pěnou

Rebarborový koláč

Tvarohový dort s jahodami