okurkova polevka
Okurková polévka s koprem se podává za studena a je vhodná hlavně pro parné letní dny (Ondřej Horecký/Velká Epocha)
 
Pro parné dny, jaké právě zažíváme, je tento recept ideální, stejně jako pro zužitkování vaší úrody okurek.
 
Tak jako španělské gazpacho, i tato polévka se podává za studena. Příprava je velice snadná, v podstatě se všechny ingredience jenom rozmixují. Je ovšem třeba počítat s několika hodinami na chlazení a luhování. Kalorická hodnota polévky je minimální, takže je ideální pro ty, kdo jsou na dietě.

 

 
 
Příprava: do 15 min. + vychlazení (4 hod. a více)
 



 

Co budete potřebovat:

(na cca ¾ litru polévky)
 

 

  • 250 g oloupané a jadérek zbavené okurky
  • 150 ml vody
  • 200 g bílého nízkotučného jogurtu
  • 1 stonek jarní cibulky, nakrájený na kousky
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 2 lžíce čerstvé petrželové natě
  • 2 lžíce čerstvého (mraženého) kopru
  • sůl
  • pepř
 

 

 
Pokud máte okurky ze zahrádky, po oloupání je rozkrojte podélně na polovinu a vydlabejte všechna jadérka. Pak okurek rozkrájejte na větší kusy. Vložte do mixéru společně se všemi dalšími ingrediencemi. Dobře rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, je-li třeba, znovu zamíchejte a dejte chladit do lednice na několik hodin, ale klidně i přes noc.
 

 

Podávejte chlazené za horkých letních dnů.
 

 

Přejeme dobrou chuť!
 

Tip:

Pro lepší chuť můžete přidat hrst nastrouhaných vlašských ořechů. Když ještě místo cibulky použijete stroužek česneku a vynecháte hořčici, máte bulharskou polévku Tarator.

 

Vyzkoušejte také:

Okurkové džusy

Gazpacho

Jednoduchá květáková polévka

Cuketovo - špenátová polévka se smetanou

Tzatziki

 

VŠECHNY RECEPTY