Pro parné dny, jaké právě zažíváme, je tento recept ideální, stejně jako pro zužitkování vaší úrody okurek.
Tak jako španělské gazpacho, i tato polévka se podává za studena. Příprava je velice snadná, v podstatě se všechny ingredience jenom rozmixují. Je ovšem třeba počítat s několika hodinami na chlazení a luhování. Kalorická hodnota polévky je minimální, takže je ideální pro ty, kdo jsou na dietě.
Příprava: do 15 min. + vychlazení (4 hod. a více)
Co budete potřebovat:
(na cca ¾ litru polévky)
- 250 g oloupané a jadérek zbavené okurky
- 150 ml vody
- 200 g bílého nízkotučného jogurtu
- 1 stonek jarní cibulky, nakrájený na kousky
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 2 lžíce čerstvé petrželové natě
- 2 lžíce čerstvého (mraženého) kopru
- sůl
- pepř
Pokud máte okurky ze zahrádky, po oloupání je rozkrojte podélně na polovinu a vydlabejte všechna jadérka. Pak okurek rozkrájejte na větší kusy. Vložte do mixéru společně se všemi dalšími ingrediencemi. Dobře rozmixujte, dochuťte solí a pepřem, je-li třeba, znovu zamíchejte a dejte chladit do lednice na několik hodin, ale klidně i přes noc.
Podávejte chlazené za horkých letních dnů.
Přejeme dobrou chuť!
Tip:
Pro lepší chuť můžete přidat hrst nastrouhaných vlašských ořechů. Když ještě místo cibulky použijete stroužek česneku a vynecháte hořčici, máte bulharskou polévku Tarator.
Vyzkoušejte také:
Cuketovo - špenátová polévka se smetanou