
Fazolový guláš (Zdenka Danková/Velká Epocha)
Na podzim máme dost barevných fazolí, a protože jíst luštěniny je doporučováno jako výborné pro zdraví i očištění těla, přinášíme vám jednoduchý recept, jak tyto strakaté plodiny připravit.
Co budete potřebovat:
- barevné fazole (asi dvě hrsti na osobu)
- cibuli
- párek nebo slaninu (vegetariáni vynechají)
- trochu polohrubé mouky
- rajčata nebo kečup
- papriku mletou nebo gulášové koření
- majoránka
- pepř
Fazole namočíme nejlépe na 24 hodin. Potom vaříme v čerstvé vodě asi hodinu. (Papinův hrnec by vaření zkrátil asi na třetinu.)
Když jsou fazole uvařené do měkka, přidáme nakrájená rajčata a slaninu (nebo nakrájený párek). Usmažíme nasekanou cibulku, přidáme jíšku a fazole obojím zahustíme. Ještě chvilku povaříme. Zbývá dokořenit hořčicí, majoránkou, pepřem. Po odstavení z varu nasypeme mletou papriku nebo gulášové koření.
Fazolový guláš nejlépe chutná s chlebem.
Dobrou chuť!
Vyzkoušejte také:
Indická polévka z červené čočky