Na zahrádce se nám urodilo spoustu pastiňáku a tím i vznikla otázka, co s ním. Samozřejmě, můžete si ho zapéct s mrkví, bramborem a další kořenovou zeleninou, ale v takovém množství jsem sáhl po receptu na velmi chutnou polévku. Co nesníte, můžete zamrazit.
Co budete potřebovat:
- 600 – 700 g pastiňáku
- 1 větší cibuli, nakrájenou na 8 dílů
- 2 – 3 stroužky česneku
- 2 rajčata (lze vynechat)
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička koriandrových semínek
- 2 lžičky kmínu
- ½ lžičky mleté kurkumy
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 1 lžíci šťávy z citronu (lze vynechat)
- špetku cayenského pepře (popř. chilli, lze vynechat)
Dejte rozehřát troubu na 220 stupňů (200 s ventilátorem). V hmoždíři si rozdrťte koriandrová semínka. V míse si smíchejte všechno koření (kromě pepře) a olej. Pastiňák omyjte (je-li přímo ze zahrádky), zbavte konců a nakrájejte na menší kusy. Rajčata rozkrojte na čtvrtky. Všechnu zeleninu (pastiňák, cibuli, česnek, rajčata) vložte do mísy a dobře promíchejte, ať se vše dobře pokryje kořením a olejem.
Z mísy zeleninu rozprostřete do zapékací nádoby nebo na plech a dejte na 30 minut péct, dokud není vše měkké.
Mezitím si připravte vývar (z bujónu anebo opravdový) a polovinu ho přelijte do vyššího hrnce. Měkkou zeleninu přidejte do hrnce a ručním mixérem vše rozmixujte na kaši. Přidejte zbylou polovinu vývaru a kajenský pepř a vařte dalších pět minut. Odstavte, přidejte citronovou šťávu a můžete podávat.
Přejeme dobrou chuť!
Podobné recepty: