jablecny kolac
Jednoduchý koláč z celozrnného těsta, chleba, jablek a medu (Ondřej Horecký/Velká Epocha)

Jednoduchý recept, který lze vyrobit z lehce dostupných ingrediencí.

Z nějakého důvodu už dnes spousta lidí nesbírá jablka (ani vlastní), radši si je koupí v supermarketu. Pravda, tam nejsou padané, ale i ty můžeme spotřebovat na nejrůznější účely. Když k tomu ještě přidáte med od našeho včelaře, máte skromný moučník z našich domácích surovin, nic z dovozu.

 

Příprava: do 20 min.

Pečení: cca 30 min.

 

Co budete potřebovat:

  • cca 350 g jablek (kyselých pozdních odrůd)
  • 150 ml českého medu
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • 2 – 3 krajíce chleba

 

Na těsto:

  • 160 g celozrnné mouky
  • 1 ½ lžičky prášku do pečiva
  • 40 g másla
  • 40 g tuku na pečení (Hera apod.)
  • 2 lžíce vody

 

Mouku a prášek do pečiva dejte do mísy. Rukama vmíchejte do mouky mírně změklé máslo a tuk, dokud se všechno dobře nepromíchá. Přidávejte postupně vodu a hněťte dál, dokud není těsto měkké, ale ne moc lepivé. Kouli si rozválejte (podsypejte moukou, aby se nelepilo) na širokou placku, která přijde na spodek dortové (koláčové) formy.

Nahrubo nastrouhejte jablka a smíchejte s medem a citronem. Z krajíců odkrojte kůrky. Chleba roztrhejte na malé kousky (popř. rozmixujte v mixéru). Přidejte k jablkům a promíchejte. Směs vysypte na těsto a rozprostřete do stran, ať je všude stejná vrstva.

Pečte v troubě na 200 stupňů (180 s ventilátorem) asi 30 minut nebo dokud není koláč pevný a do zlatova. Podávat můžete za tepla i za studena.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Tip:

Když jsou jablka dost kyselá, můžete citron vynechat .

 

Vyzkoušejte také:

Máslové croissanty

Jablečný dort z ovocného pudingu

Jablečný kompot

Bavorský jablečný koláč

Vepřové kotlety v jablečné šťávě

 

VŠECHNY RECEPTY