
V anglicky mluvících zemích se tomuto stylu dortíku říká cheesecake (čti čískejk). Existuje spousta druhů a variant. Například newyorský cheesecake je hodně hutný a pečený. Základem pro výrobu je vždy krémový sýr (Philadephia, Lučina apod).
My jsme si pro vás připravili variantu snadnou na přípravu, která je nadýchanější (proto i křehčí) a chutná jako nebeská mana. Pro extra speciální chuť použijte sýr mascarpone.
Příprava: 20 min. + tuhnutí v lednici
Co budete potřebovat:
Na spodek:
- 100 g sladkých sušenek
- 50 g másla, změklého
Na vršek:
- 250 g krémového sýra
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g smetany na šlehání
- 100 g cukru
- 2 citrony
Sušenky dobře rozdrťte a smíchejte s máslem, dokud nevytvoří kouli. Tu přeneste do dortové formy o šířce cca 20 cm (u větších forem použijte víc sušenek, sýra a tvarohu) a vytlačte ji do placky, která utvoří spodek dortu.
Do mísy si nastrouhejte citronovou kůru a přidejte vymačkanou šťávu z citronů. Přidejte cukr a prošlehejte. Postupně přidávejte tvaroh a sýr, dokud se nevytvoří hustý krém. Našlehejte si smetanu a po lžicích ji jemně zapracujte do krému (nepromíchávejte divoce, po lžicích šlehačku jemně vkládejte do krému).
Všechen krém přemístěte do zapékací formy a vyrovnejte do roviny. Pro ozdobu můžete nahoru přidat ovoce (mandarinky, jahody, banány atd.) anebo nastrouhanou citronovou kůru. Dejte do lednice na několik hodin, aby mohl dort ztuhnout. V lednici vám vydrží i několik dnů, ale myslím, že strávníci budou spíš mít problém nesníst to všechno najednou.
Přejeme dobrou chuť!
Tip:
Náš tvaroh je o něco kyselejší, než ten anglický, proto budete možná muset přidat víc cukru.
Vyzkoušejte také:
Jednoduchý medovo -jablečný koláč
Lehký a úsporný jablečný dort z ovocného pudingu