
Snadný a velmi chutný recept na řeckou verzi „guláše“. Dlouhé dušení zajistí, že se vám maso bude rozpadat na jazyku, a koření dá šťávě nádhernou vůni a chuť.
Příprava: do 10 min.
Vaření: cca 2 hodiny
Co budete potřebovat:
- 500 g kvalitního libového hovězího, nakrájeného na kousky
- 3 cibule, nakrájené nadrobno
- 3 stroužky česneku, rozdrceného
- 400 g (1 plechovka) loupaných, krájených rajčat
- 200 ml červeného vína
- 100 – 200 ml vody
- 2 lžíce protlaku
- 2 - 3 lžíce másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžičku oregána (majoránky)
- ½ lžičky mletého koriandru (lze vynechat)
- ½ lžičky drceného kmínu (lze vynechat)
- ½ lžičky papriky (lze vynechat)
- sůl
- pepř
Roztopte ve větším hrnci máslo. Přihoďte maso a osmahněte ze všech stran. Přilijte polovinu vína a duste 5 minut. Přidejte rajčata, protlak a vroucí vodu a nechejte 10 minut dusit.
Zatím si v menším hrnci nebo na pánvici osmahněte dozlatova cibulku s česnekem. Přihoďte je do velkého hrnce s masem a přidejte všechno koření a zbytek vína. Nechejte dusit na mírném ohni 1 – 2 hodiny nebo dokud není maso úplně měkké. V průběhu dosolte (dopepřete) dle libosti.
Podáváme tradičně s rýží, ale volba přílohy samozřejmě zůstává na vás. U nás v Česku bude určitě populární kombinace s chlebem. Můžete dozdobit petrželovou natí.
Tipy:
Víno můžete nahradit hovězím vývarem (můžete přidat trošku octa) nebo červenou hroznovou šťávou.
Pro obohacení můžete přidat nakrájenou papriku, lilek, mrkev, hříbky aj. zeleninu. Podle množství zeleniny pak ale nezapomeňte přidat i vodu a víno (či vývar). Zeleninu přidáváme podle její tvrdosti 20 – 50 minut před koncem.
Související recepty:
Dušené skopové se zeleninou na turecký způsob
Jak nahradit alkohol v receptech