Tento článek je III. část ze seriálu zázraků čaje. Čtěte první díl.
„Čajový Mistr“ Lu Jü je autorem „Klasické knihy o čaji“, známé také jako Čajová Bible (Čcha Ťing v čínštině). Tvoří ji tři svitkové rukopisy o deseti kapitolách a 7 000 znacích. Je první monografií o čaji na světě.
V prvním svitku jsou zahrnuty tři kapitoly:
Kapitola1.: Původ: Odhaluje původ čaje v Číně a jeho začátky, terminologii, vlastnosti a typické znaky čajovníku.
Kapitola 2.: Náčiní: Popisuje náčiní pro sběr a výrobu čaje.
Kapitola 3.: Příprava: Pojednává o různých způsobech přípravy čaje.
Druhý svitek je tvořen jen jednou kapitolou:
Kapitola 4.: Náčiní pro přípravu a pití čaje.
A poslední třetí svitek obsahuje šest kapitol:
Kapitola 5.: Příprava: Zachycuje umění přípravy čaje a kvality vod v různých oblastech.
Kapitola 6.: Pití: Vysvětluje původ zvyků při pití čaje.
Kapitola 7.: Historie: Zde jsou příběhy o zdravotních přínosech nápoje.
Kapitola 8.: Pěstitelské oblasti: Analyzuje kvalitu produkce čajových listů z osmi pěstitelských oblastí.
Kapitola 9.: Zjednodušení procesu a náčiní, které můžou být za zvláštních okolností vynechané.
Kapitola 10.: Ilustrace předešlého obsahu.
Klasická kniha o čaji systematicky shrnuje zkušenosti v oblasti sběru, výroby a přípravy čaje. Zároveň sestavuje dohromady historii, dovednosti, náčiní a pití čaje od prvopočátků až po dynastii Tchang. Detailně popisuje původ, výrobu a přípravu čaje; také rozšiřuje vědecké znalosti čaje a vyzdvihuje jeho pěstování a rozvoj. Pokládá pevné základy „Cesty (Taa) čaje“ v Číně.
Tato kniha je nejkomplexnější monografií čaje v čínských záznamech a po celém světě je považovaná za encyklopedii čaje. Už od počátků měla velký vliv na pěstování a rozvoj zázračné rostliny.
Čtěte také:
Seriál zázraků čaje V - Čajové soupravy
Seriál zázraků čaje IV - Deset předností čaje
Seriál zázraků čaje II. - Čajový Mistr Lu Jü
Seriál zázraků čaje I. - Objevení čaje