Tento článek je III. část ze seriálu zázraků čaje. Čtěte první díl.

20120607_caj
Čaj se v Číně sbírá a vaří už více než 4 000 let. (Lilly Wang/The Epoch Times)

 

„Čajový Mistr“ Lu Jü je autorem „Klasické knihy o čaji“, známé také jako Čajová Bible (Čcha Ťing v čínštině). Tvoří ji tři svitkové rukopisy o deseti kapitolách a 7 000 znacích. Je první monografií o čaji na světě.

V prvním svitku jsou zahrnuty tři kapitoly:

Kapitola1.: Původ: Odhaluje původ čaje v Číně a jeho začátky, terminologii, vlastnosti a typické znaky čajovníku.

Kapitola 2.: Náčiní: Popisuje náčiní pro sběr a výrobu čaje.

Kapitola 3.: Příprava: Pojednává o různých způsobech přípravy čaje.

 

Druhý svitek je tvořen jen jednou kapitolou:

Kapitola 4.: Náčiní pro přípravu a pití čaje.

 

A poslední třetí svitek obsahuje šest kapitol:

Kapitola 5.: Příprava: Zachycuje umění přípravy čaje a kvality vod v různých oblastech.

Kapitola 6.: Pití: Vysvětluje původ zvyků při pití čaje.

Kapitola 7.: Historie: Zde jsou příběhy o zdravotních přínosech nápoje.

Kapitola 8.: Pěstitelské oblasti: Analyzuje kvalitu produkce čajových listů z osmi pěstitelských oblastí.

Kapitola 9.: Zjednodušení procesu a náčiní, které můžou být za zvláštních okolností vynechané.

Kapitola 10.: Ilustrace předešlého obsahu.

Klasická kniha o čaji systematicky shrnuje zkušenosti v oblasti sběru, výroby a přípravy čaje. Zároveň sestavuje dohromady historii, dovednosti, náčiní a pití čaje od prvopočátků až po dynastii Tchang. Detailně popisuje původ, výrobu a přípravu čaje; také rozšiřuje vědecké znalosti čaje a vyzdvihuje jeho pěstování a rozvoj. Pokládá pevné základy „Cesty (Taa) čaje“ v Číně.

Tato kniha je nejkomplexnější monografií čaje v čínských záznamech a po celém světě je považovaná za encyklopedii čaje. Už od počátků měla velký vliv na pěstování a rozvoj  zázračné rostliny.



Čtěte také:

Seriál zázraků čaje V - Čajové soupravy

Seriál zázraků čaje IV - Deset předností čaje

Seriál zázraků čaje II. - Čajový Mistr Lu Jü

Seriál zázraků čaje I. - Objevení čaje