20121004-cesta-na-mesic banner

Snímek Georgese Méliése, natočený roku 1902 (6 let po vzniku filmu), Cesta na Měsíc, se stal blockbustrem ve filmové historii, který by však upadl na dlouhou dobu v zapomnění.

Roku 1993 byla objevena barevná filmová kopie, která byla považována za ztracenou, a tak se rozjela jedna z nejdůmyslnějších a nejnákladnějších restaurátorských akcí v historii filmu.

 

Žánr: Dobrodružný, dokumentární, fantasy, krátkometrážní

Režie: Géorges Méliese+Serge Bromberg, Erik Lange

Scénář: Géorge Méliése (podle románů Julese Vernea a H. G. Wellese), Serge Bromberg, Erik Lange

Kamera: Michaut, Lucien Tainguy a Jean-Louis Sonzogni

Hudba: AIR (2011) a Janice Jones.

Střih: Géorge Méliése a Bruno Alexiu

Hrají: Géorges Méliése, Henri Delannoy, Bleuette Bermon, Francois Lallement, Costa-Gavras, Jean Piere Jeunet, Michel Gondry, Michel Hazanavicius, Nicolas Ricordel, Eric Lange, Tom Burton

 

Zápletka

20121004-cesta-na-mesic2
Cesta na Měsíc. (filmeurope.cz)

Šest vědců se zúčastní expedice na Měsíc. Cestují v raketě tvaru náboje, vystřelené na Měsíc z obřího kanónu. Po bezpečném přistání se setkávají s Měsíčňany, kteří se nazývají Selenité. Jejich návštěva končí unikem před králem Selenitů zpět na planetu Zemi, kde jsou po dopadu do moře vyloveni osamělým námořníkem.

 

Zajímavosti

Když roku 1895 bratři Lumiérové uvedli na trh první filmové projekce, byl tehdy ještě nezkušený francouzský umělec Géorges Méliése fascinován jejich nápadem, který jej inspiroval k vynálezu scénického filmového divadla. Méliése se lépe řečeno zaměřil na tento druh natáčení ruční kamerou.

Méliésovy vize však směřovaly mnohem dál. V období černobílého filmu 20. století, kdy se známý komik Charles Chaplin soustředil na příběhy ze života obyčejných lidí, a vtipně tak podával svůj výkon, se Géorges zabýval prvními filmovými triky. Jak naznačuje dokument o jeho tvorbě, přišel k filmovým trikům spíše náhodou. Nemohl tušit, že se ambiciózní nápad změní v nadčasový projekt.

Jako vášnivý čtenář sci-fi převzal námět z románu Julese Vernea o přistání na Měsíci a soustředil se především na ucelení příběhu. Díky vlastnímu filmovému studiu - tehdy se ještě točilo pouze s přírodním světlem - postavil scénu, která posloužila jako kulisa celého příběhu. Géorges se tehdy podílel i na malbách divadelních kulis.

20121004-cesta-na-mesic3
Cesta na Měsíc. (filmeurope.cz)

 

Hodnocení

Příběh o skupině haštěřivých vědců nám nabízí pohled na filmové okamžiky nabité nezaměnitelnou atmosférou. Vědci přistanou na Měsíci a bezohledně zkoumají neprobádaná místa. Zvědavě se postrkují a narážejí na místní obyvatele, kteří se po nebezpečném chování lidské rasy rozhodnou bránit jejich útokům.

Jakoby Méliése narážel na projevy lidského arogantního chování ve chvíli, kdy se dostaví strach z neznáma. Z důvodu roztržky hrdinové na Měsíci moc dlouho nepobudou a jsou nuceni se vrátit na planetu Zemi.

Snímek ale ještě nekončí, protože je protkán vypracovaným dokumentem o Géorgesu Méliésovi a restaurování barevné kopie Cesty na měsíc. Dokument je skvělý.

Můžeme se kochat vypravěčským umem francouzských filmových profesionálů nebo vypracovanou fikcí o natáčení filmu Cesta na Měsíc, jehož se hrdě zhostil výborný americký herec Tom Hanks, který divákům předává poselství tvorby Géorgese Méliése.

20121004-cesta-na-mesic4
Snímek musel být restaurován. (filmeurope.cz) Premiéra 18. října 2012, délka 76 minut * ČSFD * WEB *

 

K nejsilnějším momentům dokumentu patří úprava velmi staré, téměř zničené barevné kopie vytvořené jemnou technikou, přímou ruční malbou na negativ - takzavný technicolor. Titěrná práce technického a grafického týmu se soustředí na jedinou věc, probudit již zapomenutý snímek opět k životu.

Samotný autor se však ve své době stal obětí velkých filmových studií, jež produkovaly pirátské snímky, které kopírovaly jeho obsah. Smutný pád nadějného režiséra vzbudil až po několika letech zájem fanoušků, kteří se snaží znovu nalézt jeho zničené umění.

Snímkem diváky provede hudba od AIR (2011) a Janice Jonesové, která mi připomínala kapely ze 70. let. Skupina udává rytmus svižnému ději celého snímku a pozitivně podkresluje zábavné části snímku.

Kdo nehledá pouhé zpestření všedního dne, ten filmový dokument i samotný snímek zcela jistě ocení. S určitostí mohu říci, že se jedná o zajímavou podívanou.

 

Hodnocení: