Káva a její příprava má množství podob a ti, kteří věnují studiu kávy opravdovou pozornost, vědí, která káva je nejvzácnější. Je to takzvaná cibetková káva.
Unikátní druh kávy pochází z Asie, zejména z indonéských ostrovů nebo z Jávy. Tam žije právě to zvíře, které dodává kávě jméno.
Cibetka je šelma náležející k čeledi cibetkovitých, s protáhlou hlavou a špičatým čumákem, s dlouhým huňatým ocasem, některé druhy mají zatažitelné drápky, snad proto si ji lidé pletou s šelmou kočkovitou. A právě cibetka se stará o to, abyste měli tu nejlahodnější kávu.
Jak vzniká cibetková káva
Nejprve šelmička sama zralé plody kávy smlsne. Vybírá si ty nejzralejší a nejlepší kávová zrna, takové "třešničky na dortu".
Snědená kávová zrna projdou trávicím traktem cibetky, který se postará o jejich fermentaci, přičemž trávicí proces zbaví zrna některých hořkých látek. Káva je posléze aromatičtější a lahodnější. Ve skutečnosti si zvířátko pochutnává pouze na slupce zralých kávových zrnek.
Proces pokračuje. V zemi původu, Indonésii nebo Jávě, můžete vidět sběrače kávy, kteří nesbírají plody z keřů kávovníku, ale hledají kávová zrna na zemi. Ne však samotná zrna, ale trus kunovité šelmy cibetky. Potom sběrači posbíraný trus třídí - pěkné a celistvé kusy se usuší a takto vydrží velmi dlouho. Drobivé kusy se properou na čistá zrna, také se usuší a protřídí. Dále jsou připravena k pražení nebo přímému prodeji.
Zrnka sesbíraná po cibetce získají pražením velmi jemnou chuť a příjemné aroma. Pokud ochutnáte jediný doušek této kávy, poznáte výrazný rozdíl - na jazyku vám nezůstane nahořklá a trpká chuť kterou ucítíte po vypití klasického espressa.
Zajaté cibetky už zrnka nechtěly
Poptávka po cibetkové kávě způsobila, že v Indonésii počali chovat zvířátko v zajetí, avšak narazili na skutečnost, že cibetka v zajetí buďto kávové plody nejí anebo se nechce množit.
Proto sběrači zrn nadále chodí do přírody a vyhledávají její vzácný trus v okolí kávových plantáží. Následně se ročně sesbírá jen pár set kilogramů těchto vzácných kávových zrn.
Některým pěstitelům se podařilo od cibetek v zajetí kávová zrna získat a tato káva nese název Kopi Luwak.
Kofein versus astma
Původně byla cibetka brána jako záškodnice na kávových plantážích a v minulosti došlo téměř k jejímu vyhubení. Cibetka bývala také lovena pro farmaceutické účely, protože její maso prosáklé kofeinem pomáhalo proti astmatu a bronchitidě.
V současnosti je běžné doporučovat astmatikům rovnou popíjet denně dva šálky kávy Kopi Luwak. Kofein jako léčivá droga uvolňuje průduškové svalstvo.
Cibetková káva patří k nejdražšímu druhu kávy především proto, že musí získávat převážně tradičním způsobem, tedy sběrem trusu divoce žijících cibetek.