20130612-pol-drozdi2
Polévka z droždí. (Zdenka Danková/Epoch Times ČR)

 

Starší hospodyně ji budou znát. Někomu drožďová polévka nevoní, jinému zase velmi. Polévka se vařila z pekařského droždí, které však časem přestalo být v obchodech k  dostání. Protože nebyly vždy po ruce atraktivnější suroviny, vařila se i polévka z kvasnic. Platilo, že oběd s polévkou je lepší než bez ní. Protože: ,Polévka je grunt, a kdo ji nejí, je špunt!´

A tak, když jsem v pekařství objevila, že mají čerstvé droždí v prodeji, neváhala jsem a starý recept jsem si zopakovala. Také můžete. Přece - nezůstaneme špunti.

Nyní si můžete dávný recept vyzkoušet s námi.

 

Co budete potřebovat:
(porce pro dva)

  • 10 dkg pekařského droždí
  • 2 – 3 lžíce tuku (máslo, Hera, nebo Zlatá Haná)
  • mrkev, hrášek
  • starší krajíc chleba
  • máslo ke smažení chleba
  • sůl

Starší chléb nakrájíme na kostičky, které osmažíme na pánvi do křupava. Přesypeme do podávací misky.

Na rozpuštěné máslo na dně kastrolu dáme osmahnout nastrouhanou mrkev, nadrobíme droždí a mícháme. Dolijeme studenou vodou a osolíme. Přidáme hrášek a odstavíme z plamene.

Osmažené kostičky chleba vhodíme do talíře těsně před pojídáním polévky, jinak by se zbytečně rozmočily. Nemáme-li chléb, můžeme použít jinou zavářku. My jsme dali rýžové nudle. Polévka je opravdu rychle hotová. Její vůni a chuť oceníte sami.

Přejeme dobrou chuť i aroma!

 

Tipy:

Do polévky je možné samozřejmě osmažit i cibulku nebo jakoukoliv jinou zeleninu. Dobrá je i špetka tymiánu. Výběru koření se meze nekladou.

 

Vyzkoušejte také:

Špenátová polévka

Polévka z petržele a jablek

Jednoduchá květáková polévka

Zelňačka

Dýňová polévka

 

VŠECHNY RECEPTY