Cuketová polévka se špenátem, smetanou a mátou. (Ondřej Horecký / Epoch Times)
Cuketová polévka se špenátem, smetanou a mátou. (Ondřej Horecký / Epoch Times)
Chutná, rychlá, ze sezónní zeleniny, taková je tato cuketová polévka se špenátem, petrželovou natí a trochou máty pro dobrou míru. Šlehačka polévce dodá krémovější a vytříbenější chuť.

Příprava: do 10 minut

Vaření: do 30 minut

 

Co budete potřebovat:

(pro 6 osob)

  • 1 velkou cuketu (200–300 g)
  • 1 střední cibuli
  • 1 středně velký brambor
  • 100 g špenátu (čerstvého nebo zmrazeného)
  • 2 lžíce oleje
  • 1,2 litru zeleninového vývaru
  • 150–200 ml smetany na šlehání
  • hrst petrželové nati, nakrájené nadrobno
  • 1 lžíci lístků čerstvé máty, nakrájených nadrobno

Nadrobno nakrájejte cibuli, cuketu i brambor. V hrnci si rozehřejte olej a přihoďte cuketu a cibuli. Smažte, dokud cibulka nezesklovatí. Přidejte brambor, špenát a vývar, snižte plamen a na mírném ohni nechte vařit pod pokličkou asi 20 minut.

Přidejte petržel a mátu, vypněte plotnu a ručním mixérem všechno rozmixujte. Vmíchejte smetanu, dochuťte solí a pepřem, je-li třeba, a můžete podávat. Doporučuji na kousky nakrájený opečený chleba.

 

Přejeme dobrou chuť!

 

Tipy:

Pokud budete polévku ohřívat, neměla by projít varem, kvůli smetaně.

Dozdobit můžete lístky máty.

Nejrychlejší cesta k úpravě chleba je opéct si ho v toustovači a pak nakrájet na čtverečky.

 

Související recepty:

Korejské cuketové lívance

Cuketa plněná mrkví a balkánským sýrem

Libanonské kari s lilkem a cuketou

Slaný cuketový koláč

Čokoládovo – cuketová buchta

Špenátová polévka

 

VŠECHNY RECEPTY