20130802-recept-melounsalat
Melounový salát s balkánským sýrem. (Ondřej Horecký/Epoch Times ČR)

 

Osvěžující letní salát, který zároveň zasytí. Neobvyklá kombinace pochází ze Středomoří, ořechy nebo semínka můžete použít podle toho, co máte sami rádi.


Příprava: do 15 min.


Co budete potřebovat:

  • ½ kg melounu
  • 150 – 200 g sýru feta (nebo balkánského)
  • hrst ořechů (lze vynechat)
  • panenský olivový olej
  • pepř z mlýnku

Meloun nakrájejte na čtverečky, stejně tak sýr (pokud se drolí, můžete i rozdrobit), přidejte ořechy (lískové, vlašské nebo slunečnicová, dýňová či jiná semínka anebo všechno dohromady) a promíchejte.

Přelijte dvěma lžícemi panenského olivového oleje, opepřete čerstvě namletým pepřem a promíchejte. Znovu opepřete, promíchejte a můžete podávat, popř. dát vychladit do lednice a uschovat na později.


Přejeme dobrou chuť!


Tipy:

Nejlepší je pravý feta sýr, ale pokud neseženete ten, použijte balkánský sýr, jen vybírejte pečlivě. Některé u nás prodávané značky jsou značně nevydařené a plné soli, dokáží zkazit celý recept! Značky z Lidlu většinou nezklamou.

Místo balkánu zkuste použít vyzrálý sýr kozí, který je jen jemně slaný.


Související recepty:

Zapékaný lilek s balkánským sýrem

Zapékaná rajčata s fetou (balkánským sýrem)

Salát s hruškami, vlašskými ořechy a sýrem

Cizrnový salát s fetou

Salát s Rucolou a balkánským sýrem